Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Spulletje

5 maart 2024 om 06:02 Column Dohmen draaft door

In Trouw verscheen afgelopen zaterdag een stuk over landgoed Dijnselburg. De verkoop van het voormalig eigendom van het aartsbisdom Utrecht is ‘de grootste verkooptransactie van een kerkelijke instelling in de afgelopen tien jaar.’ Verkocht aan de hoogste bieder. De kerk is tenslotte geen charitatieve instelling en ‘niet schathemeltjerijk’. Kennelijk vindt Onze-Lieve-Heer dat zijn medewerkers op aarde zelf aan de kost moeten zien te komen. En dat doen ze met verve. Zolang er geen bordeel of wapenhandelaar aan te pas komt, is iedereen die veel geld kan ophoesten een potentiële koper van kerkelijk vastgoed.

En zo geschiedde het dat in 2017 een niet-katholieke projectontwikkelaar eigenaar werd van het hele spul. Trouw sprak de desbetreffende, protestantse ontwikkelaar. Die is, naar eigen zeggen, ‘enthousiast over het spulletje’. Spulletje!! Verkleinwoorden zijn dodelijk! Mijn toen nog aanstaande waagde het ooit de dure camera van mijn vader een ‘leuk cameraatje’ te noemen. Dat leverde niet meteen winstpunten op, kan ik u vertellen. Zo heel duur was die camera trouwens ook weer niet, maar alles is relatief.

SPELEN

Het woord spulletje zou ik zelf reserveren voor het paarse goedje dat in de vijver bij Bartiméus dreef, niet voor een landgoed van 4 miljoen euro. ‘Er drijft een gek spulletje in het water’. Vindt u het trouwens ook zo raar dat na zes maanden regen de waterkwaliteit tóch niet overal fantastisch is geworden? Bakken water zijn er overal gevallen en toch is bijvoorbeeld de Seine – in Frankrijk regende het ook – zo smerig dat de zwemwedstrijden tijdens de Olympische Spelen deze zomer nu verboden zijn. Er drijft een spulletje in, de poepbacterie E.coli om precies te zijn. Gelukkig gaan de Fransen het schoonmaken. Macron zal bij de opening van de Spelen zelf te water gaan om de hele wereld te laten zien dat de Franse slag een mythe is en ze heel goed in staat zijn alles spic en span te maken.

Goddank organiseren wij in Zeist geen Olympische Spelen. We zijn wel een proper volkje, je kunt met een gerust hart in de Slotgracht springen, maar wat een gedoe zou dat worden. Hoe gaan die Fransen straks het parkeren regelen in Parijs? Wij zijn al weken van de leg door alle perikelen rond The Passion. Over twee weken kunnen we niet meer parkeren bij Figi en het gemeentehuis en op een nog niet bekend moment worden er nog niet bekende straten helemaal afgesloten. Toestanden! 

Hadden we The Passion niet op landgoed Dijnselburg kunnen organiseren? Plek zat, er wordt al ruimte verhuurd aan diverse koren en een gezamenlijk project is goed voor de relatie van de gemeente met de projectontwikkelaar. Want die hebben momenteel een dingetje, over de ontwikkeling van het gebied. Wat zal Onze-Lieve-Heer toch denken van de omgang met zijn voormalig spulletje?

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie