Jort Marree in de blaashal van hockeyvereniging Schaerweijde uit Zeist.
Jort Marree in de blaashal van hockeyvereniging Schaerweijde uit Zeist. Stan Bos

Jort Marree thuis bij Schaerweijde

5 december 2023 om 08:47 Hockey

ZEIST De hockeyers van Schaerweijde hebben na een valse start volop uitzicht op lijfsbehoud in de hoofdklasse. Jort Marree (23) blikt terug op de eerste seizoenshelft.

Jort Marree hoeft in het clubhuis van Schaerweijde niet lang na te denken over de vraag hoe hij terugkijkt op de eerste seizoenshelft. Gemengde gevoelens overheersen. ,,Ik heb twee blessures gehad. Eerst aan mijn schouder, daarna brak ik een vinger”, vertelt de 23-jarige hockeyer. ,,Nooit eerder had ik blessures waardoor ik er langer uit lag. Het hoort bij sport, soms gebeurt het, dus moet ik het snel vergeten en weer lekker door.”
Sportief bleek dat niet zo eenvoudig. Het vernieuwde Schaerweijde verloor veel, maar vanaf de tweede helft van het eerste competitiedeel kwamen de kaarten er anders voor te liggen. ,,We pakten het knap op. Kijk, in die eerste wedstrijden speelden we tegen sterke ploegen als Bloemendaal, Kampong en Den Bosch. We hadden blessureleed, vijf sterkhouders waren weg. Iedereen moest zijn plek vinden. Daar was meer tijd voor nodig dan alleen de voorbereiding.”
De nederlagen bleken geen opmaat voor een vertrouwenscrisis. Sterker, Schaerweijde voelde elke wedstrijd dat ze groeiden. Niet eens altijd in resultaat, maar wel in de manier van spelen. ,,We ging iets meer verdedigend spelen. Eerst zorgen dat de defensie goed staat, zo min mogelijk weggeven. Van daaruit naar voren om de goals te kunnen maken. Als bepaalde spelers op de goede plekken de bal krijgen, zijn ze gevaarlijk. We leerden elkaar en elkaars speelstijl steeds beter kennen. Dan zie je dat we veel kwaliteit op het veld hebben staan. Het moest er alleen uitkomen.”


CRUCIAAL 

De rol van de coaches Albert Kees Manenschijn en Reinoud Wolff is daarin cruciaal. Elke dinsdag kijkt de selectie wedstrijden terug en praten ze over de toekomst. ,,De trainers geven aan wat we goed doen en wat er valt te verbeteren. Natuurlijk benoemen ze ook de negatieve punten, maar wel met de insteek om ons beter te maken. In het algemeen werd ons verteld dat we niet bij pakken moesten neerzitten, dat we stappen aan het maken waren en ons daaraan moesten vasthouden.”
Daarin is ook een belangrijke rol weggelegd voor Marree, die bedrijfskunde studeert op de VU in Amsterdam en zijn leven lang voor Schaerweijde hockeyt. Ondanks zijn 23 lentes maakt hij al zes jaar onderdeel uit van de hoofdmacht. Vleugelverdediger is niet zijn enige rol, Marree is ook belangrijk in een coachende rol voor jonge spelers. ,,Dat doe ik door buiten het veld met ze te praten en te vragen hoe het met ze is. Ik probeer ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen in het team. Dat geldt ook voor de buitenlandse jongens. Ook zij moeten zich fijn voelen en kunnen presteren.”
Marree, die afgelopen zomer zijn broer Mats zag verkassen naar Kampong, voelt zichzelf voorlopig ook goed in De Kuil. Hij heeft nog niet de behoefte zijn broer achterna te gaan. ,,Schaerweijde is altijd mijn club geweest. Ik wil zo lang mogelijk hier blijven. Ons doel voor dit seizoen is handhaving. Het liefst rechtstreeks, maar hoe maakt me niet uit. Daar gaan we alles aan doen.”

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie