Logo nieuwsbode-zeist.nl


Je hebt de bekende wegwerp mondkapjes die verkrijgbaar zijn in het blauw en wit, maar er zijn ook wasbare mondkapjes.
Je hebt de bekende wegwerp mondkapjes die verkrijgbaar zijn in het blauw en wit, maar er zijn ook wasbare mondkapjes. (Foto: )

Mondkapjes zijn de nieuwste accessoires

  Aangeboden door Medipreventie

Ook al is het dragen van een mondkapje nog niet overal verplicht, het is zeker niet onverstandig om altijd een mondkapje bij je te hebben. In openbare ruimtes en in het maatschappelijk verkeer is er in de praktijk vaak niet de mogelijkheid om voldoende afstand te behouden. Daarnaast vormt ongewenst gedrag van anderen, waarbij mensen toch binnen de afgesproken 1,5 meter grens komen een risico. 

Per 1 juni is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, maar het is ook verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen om een mondkapje te gebruiken in het vliegtuig. Mensen kunnen in het vliegtuig namelijk geen 1,5 meter afstand houden. Zelfs in grote steden zijn er al gebieden waar het verplicht is om een mondkapje te dragen.

Zorg voor kwalitatieve mondkapjes

Er zijn mensen die niet een mondkapje willen gebruiken, omdat ze het lastig vinden om door een mondmasker te ademen of hieraan moeten wennen. Dit komt vaak door de slechte kwaliteit mondmasker die is aanschaft. Het materiaal van het mondkapje is belangrijk voor de kwaliteit en daadwerkelijke bescherming. Wasbare of wegwerp mondkapjes van hoge kwaliteit zijn comfortabel, hebben een betere pasvorm en zijn gemaakt van ademend materiaal. Bovendien zorgen de beste kwaliteit materialen ervoor dat wasbare mondmaskers een goede filterwerking hebben en behouden. 

Er zijn diverse mondkapjes verkrijgbaar. Je hebt de bekende wegwerp mondkapjes die verkrijgbaar zijn in het blauw en wit, maar er zijn ook wasbare mondkapjes. Vaak beschermen zelfgemaakte mondkapjes je zeer beperkt of helemaal niet tegen besmettingen. Het is daarom verstandiger om te kiezen voor professionele mondkapjes die comfortabel zijn en echt beschermen. Tegenwoordig zijn er ook wasbare mondkapjes speciaal voor kinderen verkrijgbaar. Wil je ook echt het verspreiden van ziektekiemen en virussen tegengaan? Let er dan wel op dat je een goede kwaliteit mondkapjes aanschaft. Goede mondkapjes zorgen ervoor dat je niet via de mond en neus virusdeeltjes verspreidt door te praten, lachen, niezen of kuchen.

Gebruik van mondkapjes

Belangrijk om op te letten bij het gebruik van een mondmasker is: zorg ervoor dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht, zodat het virus niet via je mond of neus naar buiten glipt. Controleer daarom bij het opzetten of er geen lucht langs de mond of de neus gaat. Goede mondkapjes worden gekenmerkt door een betere pasvorm waardoor het mondmasker zo goed mogelijk aan het gezicht aansluit.

Als je een mondkapje draagt, is het belangrijk dat je deze bij het opzetten en afdoen alleen vastpakt bij de elastiekjes. Kies je voor een wegwerp mondmasker? Gooi het mondkapje na gebruik gelijk in een afvalbak. Heb je een wasbaar mondkapje gekocht? Zorg er dan voor dat je het kapje elke keer na gebruik wast. Was na elke keer dat je je mondkapje op en af zet je handen met water en zeep of desinfecteer je handen met professionele handdesinfectie.

Ga je op vakantie, dagje weg of met het openbaar vervoer? Zorg er altijd voor dat je genoeg mondkapjes bij je hebt!

Meer berichten