Logo nieuwsbode-zeist.nl


Je hebt de bekende wegwerp mondkapjes die verkrijgbaar zijn in het blauw en wit, maar er zijn ook wasbare mondkapjes.
Je hebt de bekende wegwerp mondkapjes die verkrijgbaar zijn in het blauw en wit, maar er zijn ook wasbare mondkapjes. (Foto: )

Waarom gebruik ik een mondkapje?

  Aangeboden door Medipreventie

Ook al is het dragen van een mondkapje nog niet overal in Utrecht verplicht, het is zeker niet onverstandig om altijd een mondkapje bij je te hebben. Dit om jezelf en vooral anderen te beschermen. In openbare ruimtes en in het maatschappelijk verkeer is er in de praktijk vaak niet de mogelijkheid om voldoende afstand te behouden. Daarnaast vormt ongewenst gedrag van anderen, waarbij mensen toch binnen de afgesproken 1,5 meter grens komen een risico. Het gebruik van mondkapjes helpt om de verspreiding van virussen en bacteriën tegen te gaan.

Toch zie je om je heen veel mensen die geen mondkapje willen gebruiken. Dit komt, omdat ze het lastig vinden om door een mondmasker te ademen of hieraan moeten wennen. Als je zelf een mondkapje maakt of een mondkapje van een slechte kwaliteit aanschaft, is er inderdaad de kans dat je moeilijk door dit mondmasker kunt ademen. Gelukkig zijn er ook professionele mondkapjes waar je goed door kunt ademen en die comfortabel dragen.

Twee varianten mondkapjes

Mondkapjes kopen kan in twee varianten. Je hebt de bekende wegwerp mondkapjes die verkrijgbaar zijn in het blauw en wit, maar er zijn ook wasbare mondkapjes. Vaak beschermen zelfgemaakte mondkapjes je zeer beperkt of helemaal niet tegen besmettingen. Het is daarom verstandiger om te kiezen voor professionele mondkapjes die comfortabel zitten en echt beschermen.Tegenwoordig zijn er ook wasbare mondkapjes speciaal voor kinderen verkrijgbaar. 

Kwaliteit mondkapjes

Wil je ook echt het verspreiden van ziektekiemen en virussen tegengaan? Let er dan wel op dat je een goede kwaliteit mondkapje aanschaft, dit kun je doen door te controleren of het mondkapje een certificaat heeft en gekeurd is. Goede mondkapjes zorgen ervoor dat je niet via de mond en neus virusdeeltjes verspreidt door te praten, lachen, niezen of kuchen.

Belangrijk om op te letten bij het gebruik van een mondmasker is: zorg ervoor dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht, zodat het virus niet via je mond of neus naar buiten glipt. Controleer daarom bij het opzetten of er geen lucht langs de mond of de neus gaat aan de zijkant van het  masker. Goede mondkapjes worden gekenmerkt door een betere pasvorm waardoor het mondmasker zo goed mogelijk aan het gezicht aansluit.

Verplicht in het ov

Een mondkapje is al sinds 1 juni verplicht in het openbaar vervoer, maar het is ook verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen om een mondkapje te gebruiken in het vliegtuig. Mensen kunnen in het vliegtuig namelijk geen 1,5 meter afstand houden.

Als je een mondkapje draagt, is het belangrijk dat je deze bij het opzetten en afdoen alleen vastpakt bij de elastiekjes. Kies je voor een wegwerp mondmasker? Gooi het mondkapje na gebruik gelijk in een afvalbak. Heb je een wasbaar mondkapje gekocht? Zorg er dan voor dat je het kapje elke keer na gebruik wast. Was na elke keer dat je je mondkapje op en af zet je handen met water en zeep of desinfecteer je handen met professionele handdesinfectie.

Ga je op vakantie, dagje weg of met het openbaar vervoer? Zorg er altijd voor dat je genoeg mondkapjes bij je hebt!

Meer berichten