Projectleider collecties Lot Fakkeldij geeft belangstellende bewoners na de opening uitleg over de beelden.
Projectleider collecties Lot Fakkeldij geeft belangstellende bewoners na de opening uitleg over de beelden.

Bewoners Villa Hoefstaete genieten van kunst uit depot ‘Beelden aan Zee’

24 januari 2024 om 11:31 Zorg

BOSCH EN DUIN De komende drie jaar kunnen bewoners van Zorgvilla Hoefstaete en de andere locaties van Zorggroep De Laren genieten van kunstwerken uit het depot van Museum Beelden aan Zee. 

Een mooie samenwerking die toevallig ontstond; de grootouders van Lot Fakkeldij woonden in Zorgvilla Sluysoort in Maarssen, ook onderdeel van De Laren. Lot werkt bij Museum Beelden aan Zee.  ,,Mijn opa en oma waren enorme kunstliefhebbers. In het museum hebben we veel werken in depot die het verdienen om gezien te worden. Ik ben in gesprek gegaan met de zorggroep en nu exposeren we op alle locaties beeldende kunst.’’

In de ruime hal, lichte hal met rood tapijt is het een drukte van belang. Bewoners, soms met rollator of in rolstoel, stellen zich met familieleden en buurtgenoten op, klaar voor de feestelijke vernissage.

Wethouder Laura Hoogstraten -ze heeft zowel ouderenzorg en welzijn als kunst in haar portefeuille- kwam zaterdagmiddag naar Bosch en Duin voor de officiële opening. ,,Kunst doet wat met mensen,’’ zei de wethouder in de hal van de zorgvilla. ,,Kunst nodigt uit tot gesprek en het ontroert.’’ Ze stond voor een tafel met daarop ‘Vrouw met masker’, een beeld van Sergio Bustamante (1949). Deze Mexicaanse kunstenaar heeft ooit gezegd dat hij zijn kunst niet speciaal voor musea maakt; mensen moeten ermee leven, ervan kunnen genieten en het met elkaar kunnen delen. 

NIEUWE DOELGROEPEN

Lot Fakkeldij, collectiebeheerder van Museum Beelden aan Zee, gaf aansluitend een toelichting op de samengestelde collectie. ,,Vaak hebben dit soort plekken heel veel ruimte om kunst te exposeren en is het voor de bewoners lang niet altijd mogelijk om zelf naar het museum te gaan.’’ Het doel van Museum Beelden aan Zee met deze samenwerking is het ontsluiten van beelden uit het depot en het aanboren van nieuwe doelgroepen. 

Esther van Dalen, Algemeen Directeur van Zorggroep De Laren: ,,De samenwerking tussen Museum Beelden aan Zee en Zorggroep De Laren sluit naadloos aan bij onze visie op het welzijn en welbevinden van onze bewoners. Kunst verwondert en nodigt uit tot gesprek. Een onmisbare balsem voor de ziel. 

Het activiteitenaanbod voor onze bewoners is gebaseerd op de pijlers: cultuur, conditie, cognitie en culinair. Het bijwonen van dergelijke activiteiten heeft een positief effect op het welbevinden van bewoners. De samenwerking tussen Zorggroep De Laren en Museum Beelden aan Zee is voor drie jaar. Gedurende die tijd blijft de beeldencollectie voor onze bewoners te zien en hebben we de mogelijkheid om de collectie tussentijds te wisselen.’’

Na het officiële gedeelte gaat de enthousiaste collectiebeheerder van het museum in gesprek met bewoners. Tijd voor hapjes en drankjes. Dienbladen met oesters, bitterballen én bietenballen en bubbels gaan rond.

ZORGVILLA HOEFSTAETE

Zorgvilla Hoefstaete is een kleinschalige zorgvilla met 24-uurs ouderenzorg met 23 huurappartementen voor permanente bewoning. Rondom de villa ligt een fraai aangelegde tuin met wandelpaden en ruime terrassen. 

BEELDEN AAN ZEE

,,Verscholen in de duinen van Scheveningen, als een parel in het zand, ligt Museum Beelden aan Zee.’’ Zo prijst Beelden aan Zee zich aan. Het museum is in 1994 gesticht door het verzamelaarsechtpaar Theo en Lida Scholten en richt zich exclusief op de moderne en hedendaagse internationale beeldhouwkunst. Beelden aan Zee is eenparticulier museum, gedragen door een grote groep enthousiaste vrijwilligers en structureel ondersteund door een vereniging van vrienden. www.beeldenaanzee.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie