De indieners van de petitie bereikten niet wat ze wilden.
De indieners van de petitie bereikten niet wat ze wilden. René Borkent

Gemeenteraad Zeist steunt deelplan voor Willem Arntsz Hoeve

23 januari 2024 om 23:52 Politiek

ZEIST Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Zeist is dinsdagavond akkoord gegaan met het plan voor de historische middenas van de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Eerder die avond diende een groep inwoners een petitie in met het verzoek om juist dat voorstel niet aan te nemen. 

Het plan voorziet in functiewijzigingen van bestaande bebouwing en de bouw van twaalf villa’s in dit deelgebied. De functie was ,,maatschappelijke doelen’’ en wordt nu ,,gemengd’’, Dat betekent dat in de monumentale gebouwen nu diverse functies zijn toegestaan, voor zover ze passen in de ,,Gebiedsvisie WA-Hoeve’’. Te denken valt aan dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen, kantoren, bedrijfsmatige activiteiten, horeca en wonen.

Een meerderheid van de raad volgt de argumentatie van het college dat het gebied op dit moment verpaupert en dat er ongewenste activiteiten plaatsvinden die een onveilig gevoel oproepen.

Uiteindelijk stemden alleen de fracties van Nieuw Democratisch Zeist en Zeister Belang tegen het voorstel. Volgens NDZ heeft er geen gedegen onderzoek plaatsgevonden naar de effecten, bijvoorbeeld op het gebied van milieu. En Zeister Belang is ,,tegen het kappen van bomen om de woningnood aan te pakken.’’

Uitslag: 25 raadsleden voor, 4 tegen. 

In een later stadium neemt de gemeenteraad nog besluiten over de andere delen van het gebied. 

OVERHANDIGING

Bij het overhandigen van de petitie van de actiegroep ,,Vrienden van WA Hoeve’’ zei woordvoerster Van den Boer dat Zeist als bosrijke gemeente een extra verantwoordelijkheid om zuinig te zijn op het groen. Ze zei dat ze de petitie overhandigde namens meer dan 3500 ondertekenaars. 

De ondertekenaars hebben bezwaar tegen nog meer bomenkap, tegen de te verwachten toename van het verkeer en wijzen er ook op dat er in dit deelgebied geen plaats is gemaakt voor sociale woningbouw.

Tijdens de bespreking van dit agendapunt zat de publieke tribune vol met mensen die de petitie mede ondertekend hadden. Buiten een bescheiden applausje voor raadsleden de hun ideeën ondersteunden volgden ze de bespreking rustig. Na de afhandeling van dit agendapunt stroomde de tribune leeg. 

Actievoerster Van den Boer biedt de petitie aan aan de voorzitter van de vergadering: VVD-raadslid Aat Grinwis.
René Borkent
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie