Parkeren in de parkeer garages wordt wat goedkoper.
Parkeren in de parkeer garages wordt wat goedkoper. René Borkent

,De juiste parkeerder op de juiste plek’ in centrum van Zeist

24 januari 2024 om 00:37 Politiek

ZEIST De gemeenteraad van Zeist heeft in meerderheid ingestemd met de Parkeernota van wethouder Catsburg.

Nieuwe maatregelen zijn volgens de wethouder nodig om twee redenen: de huidige situatie past niet meer bij de wensen van inwoners. En bovendien sluiten de begrote parkeeropbrengsten al jaren niet meer aan bij de werkelijke parkeerinkomsten.

VVD-raadslid Marco Huijben omschreef de doelstelling kort en bondig: ,,De juiste parkeerder op de juiste plek.’’

In een eerder stadium had wethouder Catsburg al toegezegd dat er over een jaar een evaluatie komt van de gevolgen de van de maatregelen die de gemeente gaat nemen. 

UUR LANGER BETALEN 

Er komt op doordeweekse dagen tot 19.00 uur betaald parkeren in het centrum. Tot nu toe is dat tot 18.00 uur. Behalve op koopavond, dan is het tot 21.00 uur. Het college wilde eigenlijk op alle doordeweekse dagen de tijd verplaatsen naar 21.00 uur, maar de raad nam een wijzigingsvoorstel aan om slechts een uur te schuiven. Dat zou bewoners die thuiskomen uit hun werk toch de kans geven om dicht bij huis te kunnen parkeren zonder dat mensen die voor avondactiviteiten naar het centrum komen, bijvoorbeeld voor theater of kerkelijke activiteiten, op extra kosten gejaagd worden.

Voor gebieden waar nu een parkeerprobleem is, zoals de Geiserhof en de Prins Hendriklaan wacht de gemeenteraad een nader advies af. De raad volgde de argumentatie van de wethouder dat het nu meteen tegemoet komen aan de wensen van de bewoners van die straten het parkeerprobleem alleen maar zou verschuiven. 

Eén belangrijke maatregel is dat de vergunning voor het parkeren van de tweede auto bij huis een stuk duurder wordt. Parkeren in de parkeergarages wordt goedkoper, maar met mate. Volgens het college moeten er in de parkeergarages in het centrum ook voldoende plekken overblijven voor bezoekers van het centrum. 

René Borkent
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie