Logo nieuwsbode-zeist.nl


Kok Mahmoud Almasry vertelt hoe je van ramandanrestjes een smakelijke salade kunt maken, tijdens de boekpresentatie in Syr. Hier staat hij naast de auteur Daisy Scholte.
Kok Mahmoud Almasry vertelt hoe je van ramandanrestjes een smakelijke salade kunt maken, tijdens de boekpresentatie in Syr. Hier staat hij naast de auteur Daisy Scholte.

'Lekker koken met restjes' vol tips

We gooien in Nederland een derde van ons voedsel weg. Omgerekend zo’n 100 broden per persoon, elk jaar. Daisy Scholte uit Utrecht wil daar een einde aan maken. Met haar nieuwe boek ‘Lekker koken met restjes’ ontketent de in Zeist geboren auteur een ‘restjesrevolutie’. Nu hoef je nooit meer eten weg te gooien, zegt ze.

Utrecht / Zeist - Toen ze in Londen studeerde begon het. Ze zag dat haar huisgenoten elke week eten weggooiden terwijl Scholte zelf elke penny om moest keren. “Gelukkig verpakken ze in Engeland nog meer dan in Nederland in plastic, dus ik kon veel van dat eten nog prima gebruiken.” Ze werd zich er van bewust hoeveel voedsel we met elkaar weggooien. “Elk jaar gooien we voor honderden euro’s prima eten weg. Consumenten zijn de grootste verspillers van voedsel, veel meer dan de horeca of winkels. Het mooie is dus, dat we zélf wat tegen die verspilling kunnen doen!”

Ze schreef een boek met tips voor 50 verschillende restjes en kreeg de eretitel ‘Kliekjeskoningin’. Die titel gunt ze iedereen en daarom schreef ze een nieuw boek vol tips en recepten om de restjesrevolutie mee te beginnen.

Scholte legt uit hoe je je eten het beste kunt bewaren (leg bijvoorbeeld nooit aardappelen bij uien) en waar (komkommers en tomaten horen níet in de koelkast). En ze vertelt je wat je bijvoorbeeld allemaal kunt maken met de restjes van de feestdagen. Met overgebleven paaseitjes kun je overheerlijke chocoladecroissantjes bakken en met de taaitaai van Sinterklaas maak je zomaar tiramisu.

Scholte laat zien dat je heel ver kunt gaan met het verwerken van restjes. Als je je aardappelen liever geschild eet, hoef je toch niks weg te gooien. Van de schillen kun je heerlijke chips maken!

In dit tweede boek beperkt ze zich niet tot de Hollandse keuken. Scholte zocht samenwerking met de Syrische kok Mahmoud Almasry van restaurant Syr aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht (zie restaurantsyr.nl) Die verrast met smakelijke recepten van 'ramadanrestjes'.

‘Lekker koken met restjes’ is vooral heel praktisch. De tips zijn makkelijk toe te passen in het dagelijks leven en voor de recepten hoef je geen culinair expert te zijn. Van je oude brood maak je heerlijke croutons of een hartige taart en als je het echt niet meer weet: je kunt altijd (bijna) overal nasi van maken. Restjes bestaan eigenlijk niet, zegt de auteur: “het zijn gewoon ingrediënten voor de volgende maaltijd!”

Lekker koken met restjes is te koop in de boekhandel voor 14,99 euro. Dat is een kleine investering om honderden euro’s mee te besparen. Het boek is uitgegeven door Nieuw Amsterdam.

Meer informatie en een vrolijke promotievideo vind je op www.alldayeverydaisy.com

Reageer als eerste
Meer berichten