Logo nieuwsbode-zeist.nl


v.l.n.r.:  Leo Verkerk, Erika Spil, Etske Muis, Wijnand Jonkers, Hans Marchal, Steven Endeman, Michiel van Liere en Joost Uytewaal in het veld van Hoogenraad Veehouderij met de intentieverklaring. Foto: Agnes Laurens
v.l.n.r.: Leo Verkerk, Erika Spil, Etske Muis, Wijnand Jonkers, Hans Marchal, Steven Endeman, Michiel van Liere en Joost Uytewaal in het veld van Hoogenraad Veehouderij met de intentieverklaring. Foto: Agnes Laurens (Foto: Agnes Laurens)

Intentieverklaring gelanceerd

Regio - Verduurzaming van huizen en gebouwen staat enorm in de belangstelling. Daarom is er een intentieverklaring omtrent verduurzaming van de Kromme Rijn streek opgesteld door het Economisch Platform Houten (EPH), Bunnikse Handel en Industrie Kring (BHIK), Ondernemerskring Wijk bij Duurstede (OWD), Rabobank Rijn en Heuvelrug en de Stichting Energieke Regio.

De intentieverklaring is maandag 3 juli getekend door al deze partijen. Het initiatief beoogt gebouweigenaren te informeren, ondersteunen wat betreft verduurzaming en hen attent te maken op mogelijke financiële voordelen. Een goed voorbeeld hiervan is Goeree-Overflakkee. Het ministerie heeft Energieke Regio gevraagd om in die gemeente te kijken wat er gedaan kan worden om ondernemers bewust te maken van duurzame energie.

Duurzaam ondernemen

De Energieke Regio richt per regio een community op die met lokale ondernemers kijkt wat er voor hen mogelijk is om duurzaam te ondernemen. Voorzitter Krijn Ratsma van Energieke Regio: 'Ondernemers kunnen hiermee geld besparen waar je ook weer comfort voor terug krijgt.' Energieke Regio gaat met de gemeenten Wijk bij Duurstede, Houten en Bunnik samenwerken om te kijken wat zij hierin kunnen betekenen. De intentieverklaring heeft plaatsgevonden op het landgoed van Hoogenraad Veehouderij v.o.f.

Waarom doen deze partijen mee?

Veel gemeenten willen iets doen met duurzaamheid. Met deze intentieverklaring hebben de gemeenten Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede de handen ineen geslagen om dit systematisch in te voeren. Van Liere (wethouder Houten): "Dit is een geweldige kans om verder te gaan met verduurzaming." In de gemeente Houten zijn 800 nieuwbouwwoningen met nul-op-de-meter. In Houten heeft het EPH vorig jaar de DO!Challenge opgericht. Wijk bij Duurstede wil graag in 2030 klimaatneutraal zijn. Erika Spil (wethouder Bunnik) haakt aan dat het gemeentehuis in Odijk zich niet leent voor zonnepanelen en daarom naar alternatieven zoekt, waarop Leo Verkerk van BHIK antwoordt dat ondernemend Bunnik behoefte heeft aan verduurzaming en dat ze vernieuwend zijn." Maar wat kan de Rabobank betekenen voor de ondernemers als het om verduurzaming gaat? Steven Endeman van Rabobank Rijn en Heuvelrug: "Het is een mooi initiatief om te delen. Ik heb gezien dat het in andere regio's succesvol is." Rabobank adviseert hierin onafhankelijk als het om financiën gaat.

Reageer als eerste
Meer berichten