Logo nieuwsbode-zeist.nl


TSCS Online, het internetstation van Tjeerd van Leeuwen, is vrijwel 24 uur per dag te beluisteren. FOTO: Tjeerd van Leeuwen
TSCS Online, het internetstation van Tjeerd van Leeuwen, is vrijwel 24 uur per dag te beluisteren. FOTO: Tjeerd van Leeuwen

'Ik verras mijn luisteraars graag'

Door Roy Visser
Twintig jaar ervaring in professioneel radiomaken hoor je terug op TSCS Online, het internetstation van Tjeerd van Leeuwen (41) uit Zeist. De muziek varieert van Het Klein Orkest en Marco Borsato tot Queen en Green Day. Ik doe het op mijn eigen manier, want ik hoef er niets mee te verdienen".

ZEIST - Leeuwens vader werkte in Hilversum bij de tv. Ooit liet deze wat spulletjes slingeren.
"Daar ging ik mee rommelen, een vriendje met een piratenzender zag dat en vroeg om mijn hulp. Zo is het begonnen. Na de havo ben ik op de eindregie van Radio Nederland Wereldomroep beland. In 2012 ben ik overgestapt naar Arrow Classic Rock, daarna ben ik bij Sublime FM actief geweest." Werk vinden als radiotechnicus werd steeds moeilijker en uiteindelijk is hij op de taxi beland.

"Maar mijn radioroots leven voort op mijn internetradiostation http://tjeerd-mobiel.wixsite.com/tscsonline. De afkorting TSCS Online verwijst naar mijn eigen naam, een vriendin Sandra en twee hondjes Cim en Suus." Reclamevrij Gemiddeld luisteren zo'n vier à vijf mensen tegelijk naar het station, met pieken tot zo'n tien. "Dat hoeven er niet meer te worden. Ik verdien er niets mee en dat hoeft ook niet. Ik wil alleen mijn muziekcollectie laten horen. En dat op mijn eigen manier. Zonder hoge licentiekosten en beperkende formats om zoveel mogelijk reclamezendtijd te verkopen. Deze idealistische denkwijze, de luisteraar voorop, stamt nog uit mijn tijd bij de Wereldomroep."

Daarnaast biedt Van Leeuwen hoge geluidskwaliteit. "Waar het internetkanaal slechts een bijzaak is voor de grote radiozenders, is het voor mij een doel op zich. Daarom kies ik ervoor de muziek door te geven met zo weinig mogelijk concessies aan het oorspronkelijke cd-bestand." Iedere dag stelt Van Leeuwen een nieuwe playlist samen. Hij speelt daarbij niet op safe: "Ik verras de luisteraar graag met muziek die je doorgaans niet op de radio hoort. Een albumtrack, of een nummer van een minder bekende artiest. Zolang er maar 'iets in zit' wat aanspreekt en het niet te extreem is. Op de computer kan ik zien of luisteraars bij iets onbekends afhaken. Maar dat boeit me niet echt."
TSCS Online is vrijwel 24 uur per dag te beluisteren, de voice-overs zijn door professionals ingesproken, en ook het journaal kun je er meestal op meepakken.
"Of ik ooit nog eens betaald bij een radiostation ga werken? Alleen als dat de zaken minder commercieel aanpakt dan de huidige zenders." En lachend: "Ja, in de taxi luister ik via mijn telefoon regelmatig naar TSCS."

reageer als eerste
Meer berichten