Logo nieuwsbode-zeist.nl


Kees van de Kraats, de markante Zeisternaar, met zijn onafscheidelijke cowboyhoed.
Kees van de Kraats, de markante Zeisternaar, met zijn onafscheidelijke cowboyhoed. (Foto: Marcel Bos)

"Als je optreedt heb je altijd vriendinnetjes"

Door Marcel Bos

Zeist - Kees vd Kraats (Utrecht, 1943) mag met recht een markante Zeistenaar worden genoemd. Hij woonde 40 jaar in Zeist, vooral in Griffensteijn. Al heel jong leerde hij gitaar spelen en hij bleek daarbij over een goede zangstem te beschikken. Geboren in 1943 trad hij al in 1959 voor het eerst op, nu dus 58 jaar geleden. In 1961 organiseerde hij een teenager show in gebouw Jonathan in Zeist ten bate van de Congo.

Kees kwam uit een niet zo'n prettig gezin en hij ontvluchtte zijn milieu min of meer door in 1965 naar zee te gaan. Hij voer 5 jaar lang over alle wereldzeeën en trad op aan boord en aan wal. Op die manier overwon en hij zijn verlegenheid en zoals Kees zelf zegt: "als je optreedt heb je altijd vriendinnetjes".
Het repertoire van de Zeister troubadour bestaat voornamelijk uit rock and roll, blues en soul.

Autobiografie

Ook zet hij bekende liedjes om in het Nederlands en toont zich dan een gevoelig tekstdichter. Bovendien beschikt hij over een warme stem.
Menig Zeistenaar heeft hem horen zingen bij Goud van Oud op de camping in Doorn. En het optreden gaat nog altijd door.
Nog onlangs stond hij op een jaren zestigfestival in Noord-Holland. In 1998 nam hij samen met een drummer een CD op van een uur. Kees zingt niet alleen hij schrijft ook verhalen.
Hij heeft in eigen beheer twee bundels korte verhalen uitgegeven. In 2018 gaat hij beginnen aan het schrijven van een autobiografie. "Maar dan moet eerst mijn huis opgeruimd zijn", laat de zanger/schrijver weten.

Pietje Bell

Dat dat huis nu nog aan de volle kant is komt door zijn andere grote hobby: het verzamelen van kinderboeken. Van kinder- en jeugdboeken weet Kees alles. Hij praat er vaak over met zijn vriend boekhandelaar Willem Godefroy. Zo heeft hij bijna alle boeken van Chris van Abkoude.

Turbulent leven

Die voormalige Rotterdamse onderwijzer is nu vooral nog bekend om zijn Pietje Bell-boeken, maar hij is de auteur van in totaal wel zo'n 50 boeken.
In het boek waaraan Kees volgend jaar begint en dat "Griffensteijn" gaat heten zal ook aandacht zijn voor zijn privé-leven, dat turbulent was. Kees is twee keer getrouwd geweest en werd op zijn 46e nog vader van een nu 28-jarige zoon.

Cowboyhoed

Zeistenaren zullen Kees snel herkennen aan zijn lange haar en zijn onafscheidelijke cowboyhoed.
Ze treffen hem veelvuldig aan in kringloopwinkels en op tweedehands markten, altijd op zoek naar markante koopjes. Vaak met goed resultaat.


Veel succes met de autobiografie!

 

1 reactie
Meer berichten