Logo nieuwsbode-zeist.nl


Het was een soort van familiefestijn, heerlijk samen eten en daarna genieten van dans en muziek. FOTO: Jan uit Zeist
Het was een soort van familiefestijn, heerlijk samen eten en daarna genieten van dans en muziek. FOTO: Jan uit Zeist (Foto: Jan uit Zeist)

De geur van Syrië door een Hollandse neus

Door Jan uit Zeist

Zeist - Het Beauforthuis had afgelopen zaterdag 'De geur van Syrië' op het programma staan. Een Hollandse neus liet zich verrassen en maakte voor De Nieuwsbode Heuvelrug een klein verslag: Met veel enthousiasme was voor alle gasten door Syrische thuiskoks gekookt. De smakelijke gerechtjes pronkten in kleurrijke kommen en schaaltjes op de tafels.

Syriers houden van lekker eten, maar ook van dansen. In een grote cirkel werd er, in eerste instantie vooral door de jongemannen, gedanst.
Volgens het programma was dat de Arabische cirkeldans. Later sloten kinderen en meiden zich aan. Dans en zang vormden het hoogtepunt van de avond.

De klanken van de muziek waren anders dan we als Nederlander gewend zijn. Al is het maar omdat er muziekinstrumenten als ud, darbuka (percussie) en kanun (snaar) in zitten. Wat er gezongen werd was mij niet duidelijk. De Syrische taal ben ik niet machtig. Op een gegeven moment merkte ik wel dat er iets ondeugends werd gezongen. De jongeren reageerden lachend en maakte gelijk grapjes.

De hele avond werd er gezellig met elkaar gebabbeld en met de muziek meegeklapt. In de pauze was er koffie en thee met zoete traktaties (bladerdeeg met notenvulling). Heel bijzonder om op deze manier Syriërs te kunnen ontmoeten.

reageer als eerste
Meer berichten