Logo nieuwsbode-zeist.nl


Wat de bewoners van het landgoed Vollenhoven zien wanneer zij uit hun ramen kijken is geillustreerd. De andere zijde van de tunnel laat het perspectief vanuit de passant zien. FOTO: Stichting Wegh de Weegen
Wat de bewoners van het landgoed Vollenhoven zien wanneer zij uit hun ramen kijken is geillustreerd. De andere zijde van de tunnel laat het perspectief vanuit de passant zien. FOTO: Stichting Wegh de Weegen (Foto: Wegh de Wegen)

Scholieren ontwerpen aankleding

Begin september wordt de fietstunnel die parallel loopt aan het landgoed Vollenhoven aan de Utrechtseweg geopend. Oplettende passanten is vast opgevallen dat de wanden niet zomaar een illustratie dragen.

Zeist/De Bilt - De Stichting Wegh der Wegen heeft op verzoek van de provincie de aankleding van de fietstunnel mogen verzorgen en heeft het initiatief genomen om hiervoor scholen in Zeist te benaderen die van de fietstunnel gebruik maken. De stichting zet zich nauw in om dit bijzondere stukje weg te behouden als landschapsarchitectuur. De oorspronkelijke weg eindigt bij Landgoed Vollenhoven en start tussen Amersfoort en Utrecht.

Ontwerp scholieren

Nico Broeders, secretaris van de stichting, legt uit hoe de aankleding van de wanden tot stand is gekomen. "Nadat wij het verzoek van de Provincie Utrecht kregen voor de tunnel hebben wij scholen benaderd om ons te helpen. De stichting heeft een presentatie verzorgd op de Stichtse Vrije School in Zeist en heeft daarna aan de leerlingen het verzoek gedaan om na te denken over een ontwerp voor de fietstunnel. Anne-Marijke van Dijken, docente aan deze school en uitvoerend kunstenares, heeft het project begeleid. Zowel de stichting alsook de provincie waren direct enthousiast over het door de leerlingen getekende en gekozen ontwerp. De leerlingen zijn met het idee gekomen om het zicht naar en van Landgoed Vollenhoven te visualiseren. Aan beide zijden van de tunnel zijn de ramen van het landgoed getekend. De ene zijde laat het perspectief van de bewoners van monumentale pand zien als zij uit het raam kijken. De andere zijde visualiseert het beeld wat de voorbijganger ziet als hij door de ramen van Vollenhoven naar binnen kijkt. Je kijkt als het ware naar binnen en naar buiten. Het ontwerp van de scholieren is door kunstenaar en grafisch vormgever Stef Vedder op de wanden aangebracht. Het unieke van deze samenwerking is dus dat leerlingen de tekeningen hebben ontworpen en op deze manier ook de fietstunnel adopteren."

De stichting Wegh der Weegen organiseert in samenwerking met de provincie Utrecht en de gemeenten Amersfoort, Soest, Zeist en de Bilt een bijeenkomst om samen in gesprek te gaan over ideeën en suggesties met betrekking tot de Wegh. Wat vindt men van de Wegh, hoe ziet de ideale Wegh er in de toekomst uit, wat zijn verdere ideeën over de Wegh. Op maandag 18 september vindt de dialoogavond plaats in Kontakt der Kontinenten, Amersfoortsestraat 20 in Soesterberg. Aanvang 19.30 uur (inloop vanaf 19.00). Einde 21.30 (met een drankje na afloop).

www.weghderweegen.nl

 

1 reactie
Meer berichten