Logo nieuwsbode-zeist.nl


Foto: Asta Diepen Stöpler: Het bruggetje achter buitenplaats Nijenheim ligt midden in het lommerrijke perceel, waarvoor gemeente en omwonenden een gedragen nieuw groenplan moeten zien te vinden.
Foto: Asta Diepen Stöpler: Het bruggetje achter buitenplaats Nijenheim ligt midden in het lommerrijke perceel, waarvoor gemeente en omwonenden een gedragen nieuw groenplan moeten zien te vinden. (FOTO: Asta Diepen)

Gevecht groen Buitenplaats Nijenheim

Buitenplaats Nijenheim is een van de pareltjes van Zeist. Deze rustgevende groene oase in de '70-er jaren wijk is sinds enkele maanden het toneel van heftige onenigheid. Bewoners willen dat de gemeente zich houdt aan haar eigen groenbeleid voor monumentale locaties.

Zeist - Het begon in goede sfeer, enkele jaren geleden. De tientallen omwonenden en de gemeente zouden gezamenlijk nieuwe plannen voor het groen maken. Ruim tien jaar had de gemeente nauwelijks onderhoud gepleegd. Dit leidde tot mogelijk onveilige situaties. Een van de omwonenden, Emmanuelle van Tuijn onderschrijft de noodzaak van rigoureus onderhoud. "De gemeente was van plan alle 50 bomen en onderbegroeiing te kappen voor 14 nieuwe beuken en eiken. Zieke bomen moeten uit veiligheidsoverwegingen gekapt worden. Maar de meeste bomen zijn gezond. Het wegzagen van bepaalde takken is afdoende. Het verdwijnen van alle bomen en struiken is slecht voor de ecologie." Zij is een van de leden van de werkgroep die ijvert voor behoud van dit waardevolle stuk natuur. Verantwoordelijk wethouder Roy Luca: " We willen van alle betrokken partijen de meningen laten doorklinken in het plan, dan kan je niet over één nacht ijs gaan. Daarnaast duurt het extra lang doordat de meningen van verschillende bewoners uiteen lopen. Voor ons staat één ding voorop: we willen dat er een gedegen plan komt waarbij het monumentale karakter van het groen behouden blijft, passend in deze tijd. Bovendien willen we dat de veiligheid gewaarborgd is, want er wordt veel gespeeld door kinderen en gewandeld door alle leeftijdscategorie. Er mogen bijvoorbeeld niet zomaar takken naar beneden komen vallen." Ergens in het proces liepen zaken anders. Van Tuijn: "Gaandeweg merkten we dat de gemeente sommige - schriftelijke - toezeggingen niet nakwam. Op een gegeven moment had de gemeente zonder medeweten van omwonenden bepaalde stukken van het perceel aan aanwonenden verkocht en bomen gekapt voor meer zon in de tuinen. Deze verkoop is in strijd met het vastgestelde gemeentelijke beleid voor monumentaal groen."

Luca stelt dat "inspraak van de buurtbewoners voor ons erg belangrijk is. In dit geval vergt het extra inspanning om tot een breed gedragen plan te komen doordat de bewoners van Nijenheim er verschillend over denken. Daarom hebben we na een schouw waar ongeveer 45 buurtbewoners bij waren besloten om een tweede optie uit te laten werken. Zodra we deze twee opties hebben zullen we de buurtbewoners inlichten. Zij mogen dan uit beide plannen kiezen." De bewoners van Nijenheim wachten het af in de hoop dat er een goede oplossing komt.

Buitenplaats Nijenheim

Het buiten van Nijenheim te vinden rondom het pand van Monuta aan de Kroostweg. Er staan 50 oude beuken, eiken, moerascipressen en abelen. Hier leven onder meer spechten, uilen, egels, eekhoorns en vleermuizen.

Door Asta Diepen

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox