Logo nieuwsbode-zeist.nl


Op dit moment zet Gerrit Van de Berkt zich in om bruggen te slaan tussen de GGZ en organisaties die zich inzetten voor verstandelijk beperkten.
Op dit moment zet Gerrit Van de Berkt zich in om bruggen te slaan tussen de GGZ en organisaties die zich inzetten voor verstandelijk beperkten. (FOTO: Gerrit Van de Berkt)

Een clown en een serieuze man

De Gouden Venus van Milo vormt een verkiezing van verzekeraar DELA waarbij mensen met een beperking (verstandelijk, psychisch en lichamelijk) in het zonnetje worden gezet. Niet zomaar, want alle genomineerden zetten zich op een bijzondere manier in voor de maatschappij, waarvan Gerrit van de Berkt er één is.

Zeist - Tot zijn zestigste levensjaar kreeg Van de Berkt ten onrechte het etiket verstandelijk beperkt op zich geplakt, terwijl Van de Berkt lijdt aan een oogaandoening: kokervisus. Een ervaring die hem een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) en psychoses heeft opgeleverd.


"Mijn moeder had twee verstandelijk beperkte zussen en daardoor was de link snel gelegd. Door je beperking mag je een aantal dingen niet doen. Dan krijg je te maken met PTSS omdat je niet jezelf kan zijn. Van het één kwam zo het ander", vertelt Van de Berkt over de vicieuze cirkel waarin hij belandde.
"Als je als een labiel persoon wordt aangemerkt, dan ga je je ook zo gedragen. Je persoonlijkheid raakt gesplitst. Twee eenzame figuren. Een clown en een serieuze man die contact met de buitenwereld zocht."

Op eigen kracht

"Ik ervoer het als normaal. Ik wist niet beter. Daardoor raakte ik op een gegeven moment weer in een burn-out en komen de trauma's naar voren. Zoals de dood die ik in nabijheid heb meegemaakt. Ook uit mijn psychose ben ik op eigen kracht uitgekomen. Men merkte het niet aan als psychose en daarvoor werd ik dus ook niet behandeld."

Verloren tijd

Nadat Van den Berkt zestig werd kon hij niet meer bij de GGZ behandeld worden en via een vertrouwenspersoon kwam hij erachter wat hij had. "Ik kreeg toen pas duidelijk dat ze mij als een verstandelijk beperkt iemand hebben behandeld. Eigenlijk ben ik pas acht jaar en moet ik honderd worden om de tijd in te halen die ik heb verloren. Via de gemeente heb ik geleerd om te netwerken en ben ik gegroeid naar de persoon die ik nu ben."

Op dit moment zet Van de Berkt zich in om bruggen te slaan tussen de GGZ en organisaties die zich inzetten voor verstandelijk beperkten.

Via zijn project 'de dialoog in kleur' brengt hij mensen bij elkaar door middel van gesprekken en schilderen.

Landelijke bekendheid

Daarnaast denkt Van de Berkt groter. "Ik wil ook landelijke bekendheid verkrijgen, maar vooralsnog lukt dat niet." De prijs waarvoor hij is genomineerd zou daarbij kunnen helpen. Via de gemeente lukt het Van de Berkt om organisaties bij elkaar te brengen en organiseert hij in september een themacafé over dit onderwerp. Van de Berkt zal daar aanwezig zijn.

Daarnaast treedt hij nu op als ervaringsdeskundige en is hij helemaal opgebloeid. "Ik heb verhalen geschreven en ik ben gelukkig dat ik mijzelf kan laten zien."

Stemmen

Met de verkiezing van de Gouden Venus van Milo wil het DELA goededoelenfonds mensen met een beperking in het zonnetje zetten. Zij dragen met het thema Onbeperkt! bij aan projecten waarin mensen met een beperking als vrijwilliger iets goeds doen voor een ander. Zij geven op die manier betekenis aan hun leven en zijn tegelijk van waarde voor de maatschappij.


Stemmen op Gerrit Van de Berkt is mogelijk via de website www.goudenvenusvanmilo.nl/genomineerden.
Tussen de honderd genomineerden is ook Gerrit Van de Berkt te vinden. Na afloop van het interview deed Gerrit nog een snelle oproep. "Wel op mij stemmen hè!"

Door Nik Mandemakers

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox