Logo nieuwsbode-zeist.nl


Foto: Henry Siersma

Den Dolder heeft eigen wandkleed Tapijt van Bayeux

Verdwenen zonder een spoor achter te laten. Onverwacht teruggevonden en nu in bruikleen bij appartementencomplex Hazenbosch. Sinds eind augustus is het prachtige wandkleed van 2 bij 4 meter van Den Dolder uit 1981 weer te bewonderen.

Den Dolder - Een kleurrijk, accuraat beeld van Den Dolder uit begin jaren '80, vol details. Het idee doet denken aan het wereldberoemde Tapijt van Bayeux uit de 11e eeuw. Met veel liefde en inzet gemaakt van talloze lapjes, wol en andere textiel, ter ere van het 75-jarig bestaan van de Hazenboschschool. Het kleed is onthuld in 1981 en hing in de gemeenschapszaal. Toen de school afgebroken werd, verdween het wandkleed uit het oog. "Weggegooid of anderszins verloren geraakt. Niemand die het wist. Totdat we het in 2013 per toeval ontdekten in ons archief", vertelt Petra Koek, voorzitter van de Historische Vereniging Den Dolder. " We stuitten wij op een grote gesealde plastic zak. Nieuwsgierig braken wij de zak open en zagen tot onze stomme verbazing een enorme grote lap. Gevoerd, met veel kleuren en gewoon te groot om op welke tafel dan ook uit te spreiden. We hadden een verloren gewaand kunstwerk ontdekt! Tijdens de jaarlijkse tentoonstelling van 2013 hing is het kleed geëxposeerd. De dames die het kleed hadden gemaakt, waren stomverbaasd dat het bewaard was gebleven." Het imposante kleed hangt nu in de vide van appartementencomplex Hazenbosch, ongeveer op de plaats waar ooit de Hazenboschschool stond.
Een van de maaksters Anneke Lasterie-Scheffelaar vertelt: "Een groep van 12-14 moeders van de school hebben het kleed gemaakt. Een jaar lang waren we elke vrijdagochtend in de gemeenschapszaal bezig, soms ook op dinsdagmiddag. We hebben samen het ontwerp gemaakt van de plattegrond van Den Dolder met alle gebouwen en dergelijke die er toen waren. Ieder van ons had een eigen 'wijk'. De straten, spoorlijn en zo moesten goed op elkaar aansluiten. Lappen stof, wol en dergelijke kregen we van iedereen. Het is een 'praatdoek' geworden. Als je er nu naar kijkt dan zie je wat er in 36 jaar verdwenen is en wat er bij is gekomen. Het is een kunstwerk met historische informatie.De kleuren en het materiaal zijn nog zo mooi en fris. " Net of de naald er pas gisteren ingezet is.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox