Logo nieuwsbode-zeist.nl


Foto: Agens Laurens

Vrouwelijke wethouders hard nodig

Bunnik - 1918 was een mijlpijl in Nederland, omdat voor het eerst een vrouw werd gekozen als lid van de Tweede Kamer. Twee jaar later zat de eerste vrouw in de Eerste Kamer. Pas in 1922 (grondwetswijziging) konden vrouwen voor het eerst gaan stemmen. Al decennia lang is het voor vrouwen lastig om politiek actief te zijn. Ook de dag van vandaag is dit nog het geval! Dat is schrijnend, omdat ook vrouwen het recht hebben om hun stem in de politiek te laten horen. Veel vrouwen weten niet hoe zij zich moeten manifesteren tussen de mannelijke politici. Vrouwen denken: 'Kan ik dat wel?'. Mannen denken: 'Ja natuurlijk kan ik dat wel!'.
 

door Agnes Laurens

Manifest
Afgelopen vrijdag heeft de gemeente Bunnik een manifest georganiseerd om handtekeningen te verzamelen van vrouwelijke wethouders en raadsleden. 21% van de wethouders is een vrouwelijke wethouder in Nederland. "Dat is echter nog onvoldoende", vindt wethouder Erika Spil, wethouder van Bunnik. Met dit manifest wil Spil alle vrouwen oproepen om zich kandidaat te stellen voor niet alleen een wethouders functie, maar ook kandidaat stellen voor een raadslid functie.

"Er moet een goed evenwicht zijn in een diverse en brede samenstelling van man en vrouw.", aldus wethouder van Dordrecht Rinette Reynvaan-Jansen. Veel aanwezigen vinden dat een vrouw te bescheiden is om voor zo'n functie te gaan, terwijl vrouwen wel die kwaliteiten heeft. Vrouwen mogen wat meer pit hebben. Alleen maar vrouwen, zoals dat in twee college's wel het geval is, is echter ook niet goed en 165 college's met alleen mannen is ook niet goed. Afwisselend met mannen zou dus een betere optie zijn. Voor iedereen geldt wel dat de kwaliteit voorop moet staan.

Framing
Trainier en coach Liesbeth Tettero beschrijft in haar speech over de framing van mannen en vrouwen. Bij vrouwen wordt gedacht dat ze aardig zijn en lief zijn en minder competent zijn. Bij framing gaat het over het bepaald beeld dat je van iemand hebt. Je moet dus als vrouw een evenwicht zien te vinden tussen aardaig zijn, je competenties laten zien en daarbij je grenzen aangeven.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox