Logo nieuwsbode-zeist.nl


Interieur van de ijssalon. Gildo nam in 1974 het bedrijf over.FOTO: Archief familie Zaetta
Interieur van de ijssalon. Gildo nam in 1974 het bedrijf over.FOTO: Archief familie Zaetta (Foto: Asta Diepen Stöpler)

Vorstelijk Gewinkeld bij...... IJssalon Venezia

In deze serie vertellen betrokkenen over ondernemers die ooit hun stempel drukten op het winkelhart van Zeist. Gildo Zaetta vertelt over IJssalon Venezia.

Zeist - "Vanille, chocolade en aardbeien. Met deze 3 smaken begon mijn vader de verkoop vanuit een ijskar. Begin jaren '30 was ijs heel bijzonder. Hij kocht de eieren bij eierboer Dorresteijn van de Rozenstraat en melk en slagroom van melkboer Jan van de Munt van de Emmastraat. Het seizoen was van april tot eind september. In de oorlog lag de ijsproductie grotendeels stil bij gebrek aan grondstoffen. Maar als er toch wat te krijgen was, dan openden mijn ouders de ijssalon tijdelijk. Na de oorlog kwam er meer keuze aan ijssmaken, zoals banaan, mokka, boerenjongens en citroen. De ijsbereiding is onveranderd gebleven, met dezelfde receptuur en machines. Mijn vader kocht in de '50-er jaren 2 ijsmachines - het Duitse Boku en Italiaanse Cattabriga, die nog steeds in bedrijf zijn. Hij maakte het ijs dagelijks vers, 6 - 7 liter per smaak, om bij te maken als er veel vraag naar was. Na de oorlog stopte hij met het venten van ijs en richtte hij zich op verkoop in zijn ijssalon. Mensen uit Zeist en wijde omgeving kochten er graag. Af en toe leverde hij op locatie, bijvoorbeeld aan het jongenstehuis Pavia en vanaf de '60-jaren ook aan Amerikaanse militairen in Soesterberg. Soms kwamen de Amerikanen zelf een grote bestelling ophalen met een legertruc met daarin een diepvries.

Regelmatig kwamen Amerikaanse soldaten van Italiaanse afkomst naar onze zaak voor de sfeer en gezelligheid. Hun (over)grootouders waren naar de Verenigde Stagen geëmigreerd. Velen hadden nog Italiaanse achternamen, maar spraken geen Italiaans. Zij voelden zich thuis in onze winkel en maakten graag een praatje met mijn ouders. Mijn zusters Theresa en Mirella en ik hebben zo een mondje Engels geleerd. Op onze beurt leerden we hen een paar woorden Nederlands. Mijn zuster Theresa heeft ruim 55 jaar meegeholpen, van 1945 tot 2002. In de jaren '80 bezocht voetballer Marco van Basten onze zaak, vlak voor zijn transfer naar AC Milan. Hij opende een woonwinkel aan de overkant en at daarna een ijsje bij ons. Helaas heb ik toen geen foto van hem gemaakt."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox