Logo nieuwsbode-zeist.nl


Het 'Groentenproject'. FOTO: Maarten Bos
Het 'Groentenproject'. FOTO: Maarten Bos (Foto: Maarten Bos)

Gekweekte groenten moskee voor de buurt

Zeister raadslid Roel van Nieuwstadt over het groentenproject: "Dit soort initiatieven wordt stadslandbouw genoemd en het is de bedoeling dat mensen uit een buurt elkaar beter leren kennen terwijl ze werken aan het kweken van de groenten.

Door Maarten Bos

We hebben deze projecten in alle buurten van Zeist, maar vooral ook in Zeist-West waar we extra graag willen dat buurtbewoners elkaar ontmoeten".

Stadslandbouw vindt sinds een jaar of tien in veel Nederlandse steden plaats.

Openheid

Moskee De Clomp was de aangewezen plek om groenten te verbouwen en er daarna een feest te houden. De moskee staat namelijk bekend om haar openheid naar de buurt. Buurtbewoonster Fanny Hagenaars, die voor deze gelegenheid met haar moeder naar het gebedshuis is gekomen, laat bijvoorbeeld weten: "De nieuwbouw van de moskee werd in 2014 geopend en toen waren wij hier ook. Ons viel de prettige sfeer op en de warmte en hartelijkheid van de mensen. Daarom zijn we er nu weer. Het is heel goed om elkaar te ontmoeten". En een ook aanwezige buurvrouw zegt: "Schrijf maar op dat je hier fantastische en aardige mensen treft. Het is een heel leuk feest en het mag best vaker. Er zijn veel vooroordelen".

Op deze middag worden de gekweekte groenten genuttigd en wordt er shoarma geserveerd. Ook worden heerlijke koppen soep verstrekt. Buiten de moskee zijn de middenstand en maatschappelijke organisaties met standjes vertegenwoordigd en zijn er ook nog allerlei lekkere hapjes.

Geslaagd

Daar bevinden zich ook veel groentenbakken. De heer Kaouss is op deze dag woordvoerder van de moskee. Hij zegt: "We leggen op dit moment verbindingen en staan aan het begin van een mooi netwerk". Gevraagd naar de groenten vertelt hij: "Ik hoor van de deelnemers dat het opkweken uitstekend is geslaagd". Een rondgang langs de kwekers bevestigt dit.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox