Logo nieuwsbode-zeist.nl


Koos Janssen, burgemeester van Zeist.
Koos Janssen, burgemeester van Zeist. (Foto: Gemeente Zeist)

week van de burgemeester

Column van de burgemeester

Maandag neem ik samen met collega's deel aan een vakatelier. Aan de hand van praktijksituaties verkennen we welke interventies beschikbaar zijn om processen van diverse thema's in beweging te krijgen of een zetje in de goede richting te geven. Zo proberen we onze vaardigheden in het ambt van burgemeester verder te ontwikkelen. 's Middags bereid ik een bijeenkomst met ondernemers voor. Binnenkort is er namelijk samen met de wethouders Sander Jansen (economie en participatie) en Marcel Fluitman (gezondheid en zorg) met hen een ontmoeting over de mogelijkheden van innovatie in Zeist. Dinsdagochtend vergadert het college van B&W. We praten bij over de realisatie van twee projecten van de Z-battle. Dit zijn de realisatie van een zogeheten Klimbos voor de jeugd in Zeist en een jongerenontmoetingsplek in Den Dolder. We beslissen over een bouwplan van vijftien sociale huurwoningen aan de Cornelis Vlotlaan. Ook bereiden we gezamenlijk de raadsvergadering voor. Het is 's avonds een levendige raadsvergadering. Een motie gaat over het blijven betrekken van bewoners van Kerckebosch bij ontwikkelingen in de wijk. Ook vindt een interpellatiedebat plaats over het verlangde inzicht in wachttijden in de jeugdzorg. Daarnaast is er veel discussie over het onderwerp fietsverbinding Zeist-Utrecht Science Park. Tezamen met de presentatie van het initiatiefvoorstel "Zeist toegankelijke voor iedereen" en de overige onderwerpen hebben we de tijd tot middernacht hard nodig.

Woensdag vertrek ik naar Marokko. Via VNG Internationaal en namens de Nederlandse Ambassade in Rabat ben ik uitgenodigd voor een conferentie, over de lokale aanpak van radicalisering. Deelnemers komen zowel uit Marokko als uit Nederland. Het doel van de conferentie is inzicht te verkrijgen in elkaars visies, werkwijzen en aanpak van radicalisering. Zij vindt plaats op het NIMAR, het Nederlands Instituut Marokko in Rabat, dat is verbonden met de Universiteit Leiden. 's Middags ontmoet ik de Nederlandse ambassadeur in Marokko, mevrouw Désirée Bonis. We maken kennis en bespreken de betekenis van de conferentie. Donderdag houd ik mijn inleiding: Iedereen hoort erbij in Zeist. Bespreekpunten zijn de dialoog zonder oordeel in de wortels van de samenleving, inclusieve samenleving, maatwerk per kwestie en streng en sociaal tegelijkertijd. In de loop van de middag bezoeken de Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie, Stef Blok, en zijn Marokkaanse ambtsgenoot de conferentie. Het is met Marokkaanse en Nederlandse inbreng een inspirerende en drukke dag.

Op vrijdag ben ik terug in Zeist. Loco-burgemeester Marcel Fluitman praat mij bij over de stand van zaken in de vermissing van Anne Faber. De hele week al hebben hulpdiensten en vrijwilligers zich ingezet om Anne te vinden, nog zonder resultaat. Vooral voor de familie en vrienden is het een zware tijd, vol vrees en onzekerheid. Op maandag wordt een verdachte aangehouden. Anne is nog steeds niet gevonden; haar vinden gaat boven alles

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox