Logo nieuwsbode-zeist.nl


Nic. Jensen begon zijn fietshandel zaterdag 23 februari 1935 aan de 1e Hogeweg 75 in Zeist.
Nic. Jensen begon zijn fietshandel zaterdag 23 februari 1935 aan de 1e Hogeweg 75 in Zeist. (Foto: archief)

Vorstelijk gewinkeld bij... Nic. Jense

In deze serie vertellen betrokkenen over ondernemers die ooit hun stempel drukten op het winkelhart van Zeist. Charles Carrière vertelt over Nic. Jense.

Zeist – "Stofzuigers, koffiemolens, wasmachines, strijkijzers en ook televisies, radio's. Plus alle denkbare benodigdheden en onderdelen zoals elektriciteitsdraad, pick-upnaalden voor grammofoonspelers. Wat was er niet te koop bij Nic. Jense? En natuurlijk invalidewagens, carriers (bakfietsen) en rijwielen van alle bekende merken, zoals Fongers, Union en Gazelle. Carrière noemde de Fongers 'de Mercedes onder de fietsen'.

Buiten was de elektrische fietspomp, voor 1 cent kon je je band oppompen. Voor veel Zeistenaren is rijwielhandel Nic. Jense nog steeds een begrip.
Jense had geen opvolgers en Cees Carrière die bij de familie Jense inwoonde, nam de zaak over. Hij hield de naam van de winkel aan.

Carrière was niet bang om risico te nemen. In de 60-er jaren heeft hij 10 Strano vouwfietsen besteld. Helaas verkocht hij er slechts 1 van. Blijkbaar was hij zijn tijd te ver vooruit. Hij had altijd een grote voorraad van zo'n 250 fietsen. Mijn broer Gerard en ik sliepen op zolder noodgedwongen tussen de voorraad fietsen.
Een bekend gezicht in de zaak was Anton Koudijs. Hij werkte 42 jaar als fietshersteller bij mijn vader, vanaf het begin in 1950. De klanten kwamen uit heel Zeist. Korting was er niet bij, kwaliteit en service moesten het doen. Op verzoek werden de fietsen die gerepareerd moesten worden, bij de klant opgehaald en weer terug gebracht met een Citroën 2 CV bestelwagen. Deze had hiervoor een verhoogd dak.
Eind jaren '50 begon Carrière ook een afdeling elektro en elektronica.

Grote bedrijven en onderhoudsdiensten van grote instellingen als Bartiméus kochten onderdelen in flinke hoeveelheden bij Nic Jense. Vanaf de jaren '70 is de verkoop van witgoed gestaakt en werden alleen nog maar de onderdelen verkocht.
Mijn vader was ook zendamateur en van deze liefhebberij heeft hij zijn werk gemaakt. Hij verkocht kristalontvangers, antennes en dergelijke. In de jaren '60 legde mijn broer Gerard zich toe op de afdeling elektronica en elektra en ik nam de fietsenafdeling onder mijn hoede."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox