Logo nieuwsbode-zeist.nl


Koos Janssen, burgemeester van Zeist.
Koos Janssen, burgemeester van Zeist. (Foto: Gemeente Zeist)

Week van de burgemeester

Column Burgemeester Koos Janssen

Het is een week van spanning en verdriet.

Een week die op maandagochtend 9 oktober begint bij Vriendjes, het kinderdagverblijf in de villa van de historische buitenplaats Lenteleven, aan de Utrechtseweg. Het is Kinderboekenweek en ik lees het komische prentenboek De Gruffalo voor. De kinderen in de leeftijd van twee tot vier luisteren aandachtig en leven volop mee. 's Middags bezoek ik het echtpaar Zeeman in Vredenoord, Huis ter Heide. Het paar is 65 jaar getrouwd en viert dat feestelijk.

De rest van de week voel ik me zeer betrokken bij de vermissing en de dood van Anne Faber. Deze tragische gebeurtenissen raken ons allen diep. In de loop van de dag bezoek ik de familie van Anne. Zij maken een zeer zware tijd door. Anne is nog steeds onvindbaar; hulpdiensten, familie en vrijwilligers zoeken met man en macht. Aan het eind van de dag maakt de politie bekend dat een verdachte is aangehouden. Hij verblijft en is in behandeling bij de instelling Aventurijn in Den Dolder. Het nieuws leidt tot veel onrust in de samenleving; zorgen en vragen worden geuit. De afschuw in Den Dolder, in omliggende wijken en buurten, Zeist en ver daarbuiten, is groot. Het kernbeleidsteam van gemeente, politie, openbaar ministerie en Aventurijn komt in spoed bijeen. We bespreken de stand van zaken van het onderzoek en de ontstane situatie van maatschappelijke onrust. Zo snel en volledig mogelijk willen we over meer informatie beschikken en hierover communiceren.

Dinsdag praten we in B&W bij over de vermissing van Anne. Dat gebeurt ook 's avonds in het werkoverleg tussen gemeenteraad en B&W. Knagende onzekerheid over Anne neemt toe. Dat geldt ook voor maatschappelijke onrust en ongenoegen. Samen met politie, Altrecht en Aventurijn bereiden we een ontmoeting voor met een aantal maatschappelijke sleutelfiguren uit Den Dolder.

Woensdag vindt er een gesprek plaats in de ontmoetingsruimte van de Maria Christinakerk in Den Dolder. Naast gemeente en politie zijn aanwezig bestuurders van Altrecht, Aventurijn en zo'n vijftien vertegenwoordigers uit het dorp. Het is een gevoelig en open gesprek vol emotie en een grote behoefte aan informatie. Nog lang niet alle vragen zijn beantwoord. De zorgen blijven groot. Deze ontmoeting draagt bij aan het versterken van de relatie en communicatie met inwoners van Den Dolder en anderen. De website zeist.nl/Samen verder Den Dolder treedt in werking. 's Avonds geef ik diverse media een toelichting op het gesprek in Den Dolder. Inmiddels is de zoektocht naar Anne verplaatst naar Zeewolde.

Donderdag besluit het kernbeleidsteam tot extra inzet voor leefbaarheid, veiligheid en veiligheidsgevoel in Den Dolder en omgeving. Het wijkteam gaat versterkt aan de slag, de politie doet meer surveillance en Altrecht/Aventurijn levert meer mensen voor veiligheid.

Aan het eind van de dag komt het bericht dat het lichaam van Anne is gevonden. De verslagenheid is groot.

Op vrijdag praat ik de gemeenteraad bij over alle gebeurtenissen en acties. Zaterdagochtend bevraagt de gemeenteraad Altrecht en Aventurijn.

Een bewogen week loopt ten einde. Lieve Anne, rust in vrede.

Koos Janssen
Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Meer berichten

Shopbox