Logo nieuwsbode-zeist.nl


Cor en Corrie van Hunnik kweken tropische kikkers en ook bjizondere bromelia's voor een natuurlijke omgeving voor de kikkers in de kweekbakken. "Deze soorten vind je niet in tuincentra." FOTO: Asta Diepen Stöpler
Cor en Corrie van Hunnik kweken tropische kikkers en ook bjizondere bromelia's voor een natuurlijke omgeving voor de kikkers in de kweekbakken. "Deze soorten vind je niet in tuincentra." FOTO: Asta Diepen Stöpler (Foto: Asta Diepen Stöpler)

Tropisch regenwoud in hartje Zeist

Blauw-zwart, geel-zwart, warm oranje, zwart-blauw-geel. De tropische kikkers van Cor en Corrie van Hunnink hebben prachtige kleuren. Zacht zoemen, fluiten als een kanarie of gewoon kwaken, ook in hun geluid zijn ze veelzijdig.

Zeist - Niet groter dan 6 centimeter, vaak zelfs kleiner vormen zij de bijzondere hobby van het echtpaar Van Hunnik. Kruip-door-sluip-door voert de route in hun voormalige dierenwinkel aan de Rozenstraat naar het paludarium en de kweekruimte. Een paludarium is een tropisch terrarium met stromend water en fijne sproeiers die dagelijks ontkalkt water vernevelen. Bromelia's, orchideeën en tillandsia's zorgen voor een groene omgeving. Het 'echte werk' gebeurt in de kweekruimte. "We kweken 10 verschillende soort kikkers, afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika en Madagaskar. Ruim 12 jaar geleden zijn we er mee begonnen. Met veel vallen en opstaan hebben we er de slag van te pakken", aldus Corrie. Tropische kikkers zijn veeleisend in de leefomstandigheden. Cor: "De temperatuur en luchtvochtigheid, voeding en inrichting van de bakken luisteren nauw. De kikkers leggen eitjes in klontjes van 6 -20 eitjes in een kogelvormig bakje. Als ze achterpoten krijgen, dan zijn het larfjes; kikkervisjes in de volksmond. In dit stadium kruipen ze op de rug van het mannetje, dat ze naar ondiep water brengt om hier verder te groeien. Dan halen we de larven weg om ze verder op te kweken. We zetten iedere larf apart om te voorkomen dat ze elkaar opeten." Kikkers eten alleen bewegend voedsel, dus levende insecten. "De heel kleine kikkers eten springstaartjes, minuscule insecten; volwassen kikkers doen zich te goed aan onder meer fruitvliegjes. Beide soorten insecten kweken we zelf. We hebben niet-vliegende fruitvliegjes om er zelf geen last van te hebben. Springstaartjes ontwikkelen zich goed op champignons", vertelt Corrie. Momenteel zijn 24 kweekbakken bezet. In een bak lopen 3 prachtige blauw-zwarte kikkers nieuwsgierig aan de voorzijde heen en weer. "Ze kennen Corrie heel goed, want zij is degene die ze voert", aldus een trotse Cor. Uit een andere bak klinkt het gefluit van een kanarie. Ook al was Cor vroeger kweker van kanaries, nu is het toch echt het geluid van een tropische kikker. Dagelijks zijn Cor en Corrie minstens 4 uur bezig met het verzorgen van de kikkers en hun broed, kweken van fruitvliegjes en springstaartjes. Een bijzondere liefhebberij, die veel toewijding vereist, maar dan ook tot prachtige resultaten leidt. Voor geïnteresseerden is onlangs 'Gifkikkers' verschenen, een Nederlandstalig boek van Remco Stuster, Erik H. Poelman en René Boesten.

Meer berichten

Shopbox