Logo nieuwsbode-zeist.nl


De overlast van enkele weken nemen directeur Lidwien Vork en haar medewerkers voor lief. FOTO: Asta Diepen Stöpler
De overlast van enkele weken nemen directeur Lidwien Vork en haar medewerkers voor lief. FOTO: Asta Diepen Stöpler (Foto: Asta Diepen Stöpler)

Beauforthuis kan het dak op

Door Asta Diepen Stöpler 

"Het Beauforthuis wordt nog mooier dan het als is." Dak, gevel, kloktoren en de buitenmuren van theater het Beauforthuis worden de komende weken gerestaureerd. Belangstellenden zijn welkom om 3 november de nieuwe soort Gulpenerbier - Beau-Bier - te komen proeven. Dit bier is speciaal voor het Beauforthuis gebrouwen.

Austerlitz – De steigers staan al om de voormalige kerk langs de Woudenbergseweg. Maandag 6 november gaan de restauratiespecialisten van aannemersbedrijf Legemaat & Van Elst voor de eerste keer naar boven. De overlast van enkele weken nemen directeur Lidwien Vork en haar medewerkers voor lief. "De voorstellingen en concerten gaan gewoon door", benadrukt Vork. Voor Kerstmis is het werk klaar.
De kerk is 155 jaar oud, het metselwerk vertoont her en der scheuren. Het houtwerk van de klokkentoren is op sommige plaatsen verrot. "De constructie wordt verstevigd. Ook gaat de schotelantenne weg. Op zich niets bijzonders, maar het moet nu wel gebeuren. We grijpen deze gelegenheid aan om de originele eigenschappen van het gebouw zoveel mogelijk te benaderen. Het gaat er weer prachtig uitzien."
De restauratie is kostbaar en het Beauforthuis heeft de afgelopen jaren op diverse manieren geld ingezameld. Vaak met hulp van vele particulieren en instellingen. Zo bracht de benefietvoorstelling van Youp van 't Hek in augustus vorig jaar ruim 100.000 euro in het reparatielaadje. Onlangs zegde de gemeente Zeist een jaarlijkse bijdrage toe tot en met 2023.

Vrijdag 3 november 16.00 uur sluit Cultuurwethouder Marcel Fluitman het eerste vat Beau-bier aan.

"Dit betekent de aftrap van de renovatie. Onze huisbierbrouwer Gulpener heeft dit bier speciaal voor het Beauforthuis ontworpen ter gelegenheid van de restauratie. Gemaakt van water uit eigen bron, hop uit eigen hoptuinen en gerst van lokale boeren heeft het een sprankelende smaak met een heerlijke licht-bittere ondertoon", aldus Vork. Belangstellenden zijn welkom.

Toekomstplannen

Voor 2018 heeft het Beauforthuis ook de nodige plannen. "Zoals de aanbouw van de tweede kubus, aanleg van een picknicktuin en uitbreiding van de theatertechniek. Ook wordt de bestrating rondom de kerk in historisch verantwoorde stijl gerestaureerd met originele klinkerbestrating. Zoals het 160 jaar geleden was", besluit theaterdirecteur Vork. We zijn volop in gesprek met geldgevers.

www.beauforthuis.nl

Meer berichten

Shopbox