Logo nieuwsbode-zeist.nl


De weggeefwinkel van Jan Paasman mag van de gemeente tot 2020 in het oude schoolgebouw blijven. FOTO: Maarten Bos
De weggeefwinkel van Jan Paasman mag van de gemeente tot 2020 in het oude schoolgebouw blijven. FOTO: Maarten Bos (Foto: Maarten Bos)

Krijgt Weggeefwinkel Zeist titel 'Topinzamelaar'

Door Maarten Bos

Weggeefwinkel Zeist is in de race om voor de derde keer op rij topinzamelaar van Nederland te worden. Dat wil zeggen dat de winkel de beste inzamelaar van het land is op het gebied van moeilijk te recyclen spullen, met name luchtverfrissers, pompjes en wc-blokjes.

Zeist - De inzamelwedstrijd, waar veel instellingen aan meedoen, wordt georganiseerd door recyclingbedrijf Terracycle. Zeistenaar Jan Paasman richtte in 2006 de Weggeefwinkel op. Hij vertelt: "We krijgen een vergoeding voor de items die we inzamelen en op die manier verdienen we 4.000 euro per jaar. Als we de Terracycle-wedstrijd winnen krijgen we nog een bonus van 500 euro. We bestaan eigenlijk van dit inzamelen. Wel verdienen we ook nog wat aan ons speciale winkeltje waar we goederen tegen een heel klein prijsje verkopen. Onze grootste kostenpost betreft de energielasten die 11.000 euro voor het hele schoolgebouw op jaarbasis bedragen. Het zou echt heel mooi zijn als we voor de derde keer topinzamelaar worden". De winkel mag van de gemeente tot 2020 in het huidige pand blijven. De organisatie probeert nu met het recyclen een buffer te vormen, zodat er ook na 2020 nog toekomst is. De weggeefwinkel draait volledig op vrijwilligers. Paasman: "We hebben ongeveer dertig vrijwilligers. Vijftien daarvan vormen de harde kern en een paar komen iedere dag.

We kunnen altijd mensen gebruiken. Bij ons vind je onder andere mensen die zonder werk zitten. Veel van de werknemers die bij ons actief zijn krijgen zo een kans om weer mee te doen. Ook proberen wij inwoners met sociale problemen te helpen. De wijkagenten komen hier regelmatig even buurten en we hebben contact met onder andere het sociaal team van de gemeente". Toen Paasman de winkel oprichtte had hij dit sociale aspect al in gedachten.

Een spilfunctie in de wijk en van groot belang voor de duurzaamheid, dat is de weggeefwinkel ten voeten uit.

De winkel is aan de Laan van Vollenhove 2191. Klanten mogen tien boeken, CD's of DVD's per dag meenemen en ook nog tien kledingstukken en één paar schoenen. Daarnaast zijn er nog heel veel andere spullen. De uitslag van de wedstrijd wordt eind december bekendgemaakt.

Meer berichten

Shopbox