Logo nieuwsbode-zeist.nl


Marijke bedankt!

column door Dennis Rijsbergen (Persgroep)
 

Beste Marijke, ik ken je nauwelijks maar toch klim ik voor jou in de pen. Zoals je weet, is er al jaren reuring in het krantenwereldje. Net als de ondernemers in onze regio, hebben ook wij krantenmakers last van het wereldwijde web. Consumenten kopen steeds meer via internet in plaats van in de winkel en ondernemers en bedrijven adverteren meer en meer online in plaats van in de krant. Een lastige tijd voor ons ambachtslieden en winkeliers. Maar… ik ben er vast van overtuigd dat ook wij uiteindelijk ons plekje op internet wel vinden.
Zoals je wellicht weet Marijke, ben ik sinds afgelopen zomer verantwoordelijk voor ongeveer 50 weekkranttitels, waaronder De Nieuwsbode. Eén van mijn eerste klussen: een – zoals ze dat in bedrijfsjargon noemen – herstructurering doorvoeren. 'Herstructurering', het klinkt zo droog en steriel, maar poeh… wat een persoonlijk leed gaat er achter zo'n proces schuil. We hebben helaas afscheid moeten nemen van een aantal eindredacteuren die al jaren voor ons bedrijf werkten. Het deed pijn, maar het was nodig, willen we kranten als De Nieuwsbode blijven uitbrengen. Ik snap heel goed Marijke, dat deze reorganisatie – laten we het beestje gewoon bij z'n naam noemen – voor jou het moment was om jouw correspondentschap aan de wilgen te hangen. Dat mag ook wel na dertig jaar in touw te zijn geweest voor de krant. Je verdiende een mooi vaarwel, maar jouw afscheid verliep geruisloos. Te geruisloos.

Alle waardering, een
staande ovatie en een
diepe buiging


Daarom klim ik voor je in de pen Marijke. Ik moet toegeven, ik ken je nauwelijks. Maar eigenlijk ken ik je ook heel goed. Want jij bent het prototype correspondent, hét voorbeeld zo je wil. Je bent zo'n freelancer die diep geworteld is in haar leefgebied. Je bent iemand die, waar je ook komt, aangesproken wordt: 'Jij bent toch van dé krant?'. Jij bent de ogen en oren van de krant, iemand die de krant leeft en ademt. En dat niet om er rijk van te worden. Nee. Je doet het omdat De Nieuwsbode jouw Nieuwsbode is. Dertig jaar lang schreef jij je artikelen voor dit blad, maar je vond het tijd om het wat rustiger aan te doen. Misschien ook wel omdat er zo veel veranderingen op je af kwamen. Hoe dan ook, je vond het welletjes. Een klein berichtje in De Nieuwsbode meldde dat je ermee stopte. Een paar regels, weggemoffeld op pagina zoveel. En in alle hectiek van de reorganisatie hebben we je niet eens een bedankje gestuurd voor alles wat je voor ons gedaan hebt. Dat kan natuurlijk niet! Want jij verdient absoluut meer Marijke. Jij - maar ook de meer dan zeshonderd andere freelancers - verdienen alle waardering, een staande ovatie en een diepe buiging. Maar jij Marijke, verdient bovenal een welgemeende 'bedankt voor dertig jaar mooie verhalen!'

Wij gaan na jouw vertrek verder met krantenmaken. Kranten met mooie artikelen en verhalen. En ik mag alleen maar hopen dat jouw opvolger net zoveel hart en ziel voor De Nieuwsbode heeft als jij.

Meer berichten

Shopbox