Logo nieuwsbode-zeist.nl


Het debatteam van het Chr. Lyceum Zeist behaalde een mooie vijfde plek in de voorronde. Op naar de finale op 20 januari!
Het debatteam van het Chr. Lyceum Zeist behaalde een mooie vijfde plek in de voorronde. Op naar de finale op 20 januari!

Zeister scholieren schitteren op voorronde NK Debatteren

Regio - Vrijdag 10 en zaterdag 11 november kwamen bijna 80 scholen in actie op voorronde 1 en voorronde 2 van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool Gymnasium Camphusianum in Gorinchem, waaronder het Christelijk Lyceum Zeist en titelverdediger Utrechts Stedelijk Gymnasium. De scholierdebaters deden het fantastisch en zijn met het behalen van respectievelijk de 5e en 6e plek door naar de grande finale op 20 januari op Universiteit Utrecht. Vorig jaar stonden deze scholen tegenover elkaar in een zinderend finaledebat, waarna het USG de beker voor de vierde keer op rij mee naar huis mocht nemen. Casper, Ties, Laurens, Gijs, Thomas en Bonnen van Chr. Lyceum Zeist en Lucas, Martijn, Mila, Niels, Sebastiaan en Mere van het USG maken nog steeds kans om met hun school (wederom) dé debatkampioen van Nederland te worden.

Het kampioenschap wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van het ministerie Veiligheid en Justitie, Economische Zaken, Universiteit Utrecht, het Mendelcollege in Haarlem en het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem.

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 november vonden de eerste twee voorrondes plaats en op 1 december de derde en laatste. In totaal gaan er 32 scholen door naar de finale 20 januari op de Universiteit Utrecht.

Stellingen

De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn.
ok volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen.

De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen:
- Palmolie moet verboden worden
- Er moet een quotum komen voor het aantal asielzoekers dat Nederland binnen mag komen
- Alcoholreclame moet verboden worden
Alle wc's op scholen moeten genderneutraal worden (Improvisatiestelling)
De media mogen pas verhalen over seksueel misbruik publiceren als de daders veroordeeld zijn (Improvisatiestelling)

Meer berichten

Shopbox