Toos Boekhoven thuis voor haar schilderij 'Wereld in verwarring.'
Toos Boekhoven thuis voor haar schilderij 'Wereld in verwarring.'

Toos Boekhoven exposeert haar uitbundige schilderijen in Figi

Zeist - ''Een laatbloeier'' noemt ze zichzelf: Toos Boekhoven-Eikema (73), de echtgenote van oud-burgemeester Rudi Boekhoven. Dat laatbloeien resulteert in een explosie van glans en bruisende kleuren op heel intrigerende schilderijen. Binnenkort zijn er 15 te zien in Figi.

Dat laatbloeien valt overigens best mee, want na haar middelbare schooltijd in Groningen kwam de tekenleraar bij haar ouders praten en beval hij aan dat Toos best naar de kunstacademie kon. ''Mijn vader was daar geen voorstander van, die vond dat je met kunst de kost niet kon verdienen.''

Burgemeestersambt

Maar Toos ging naar de Groningse kunstacademie Minerva en volgde daar een 4-jarige tekenopleiding. Aansluitend haalde ze haar middelbare akte om daarin zelf ook les te kunnen geven in Rotterdam. Lesgeven heeft ze nog een aantal jaren gedaan toen Rudi en Toos samen het burgemeestersambt in Termunten vervulden. ''Daarna heb ik geen les meer gegeven. De kinderen groeiden op en vroegen de aandacht en Rudi was intussen burgemeester van Veendam geworden en dat vergde ook van de burgemeestersvrouw wat meer aandacht.'' Maar ze bleef haar passie intussen wel trouw, want op verzoek illustreerde ze boeken en ze ging ook etsen in het atelier van een kunstenaar waar zij welkom was.

Kerstkaarten

In 1967 begon zij haar eigen kerstkaarten voor familie, vrienden en relaties te tekenen. Een traditie die ze tot nu toe volgehouden heeft en waar ze binnenkort voor de 50e keer aan gaat beginnen. ''Na de pensionering van Rudi heb ik veel meer tijd gekregen en ben ik veel enthousiaster gaan schilderen. Ik ben lid geworden van de kunstenaarsvereniging De Toets in Zeist en heb daar heel nieuwe materialen en technieken ontdekt. Ik ben ook overgegaan op veel grotere doeken waarop ik me als het ware kan uitleven. Van het figuratieve ben ik overgestapt naar de vrije expressie. Weet je wat: ik begin gewoon en zie dan zo langzamerhand wat er ontstaat en ga dan verder.'' Die werkwijze, getuige haar schilderijen, leidt dat tot veel uitbundiger en veel kleuriger doeken. Toos benadrukt nogmaals ''Ik leef mij een beetje uit.''

Anjerfonds

Naast haar teken- en schilderactiviteiten was Toos Boekhoven ook bestuurslid van het Anjerfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds en zat ze in de jury voor de Zilveren Anjers. ''Ook die werkzaamheden heb ik als een verrijking ervaren, net zoals ik nu het werken in De Toets als zeer inspirerend ervaar. Wie de expositie in Figi gaat bekijken kan behalve, de grote, kleurrijke en uitbundige doeken ook de bloeiende Leusderhei en het autokerkhof van Zwakhoven aantreffen.

Expositie Toos Boekhoven, van 22 oktober tot 11 november in Figi, dagelijks geopend, gratis toegankelijk.

.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden