De bewoners hebben gezamenlijk een prachtig kunstwerk gemaakt. FOTO: Mel Boas
De bewoners hebben gezamenlijk een prachtig kunstwerk gemaakt. FOTO: Mel Boas

Bijzondere mozaïek voor Vossenburg (Kerckebosch)

Een vos verliest zijn haar, maar niet zijn streken? Dat valt nog te bezien. In de hal van deze ‘burcht’ houdt voortaan een eigenzinnige, maar trouwe vos de wacht. Bewoners van dit appartementengebouw in Kerckebosch werkten samen aan de prachtige mozaïek van deze vos. Afgelopen dinsdag was de feestelijke onthulling van het kunstwerk.

Zeist - In 2014 werd appartementengebouw Vossenburg van woningcorporatie Woongoed Zeist opgeleverd. Een mooi en energiezuinig gebouw, alleen de hal was nog wat kaal. Reden voor de bewoners om in actie te komen. Naast een gezellig zitje, besloten ze dat de muur een mooi kunstwerk nodig had. De Bewonerscommissie Vossenburg trommelde bewoners op én vond een enthousiaste kunstenares bereid om het kunstproject te begeleiden.

Yvonne Kleinendorst en Frans van Nostrum (Bewonerscommissie Vossenburg) vertellen er enthousiast over. “Het plan was er al een tijdje, nu nog de uitvoering. Op vrijdagavond begonnen we in de hal met twee tafels met daarop het paneel, lijm en allemaal verschillende tegels. Margot Veerkamp (kunstenares) zorgde voor de vakkundige begeleiding. Van vrijdagavond tot en met woensdagavond, kon iedereen die de hal passeerde zijn of haar bijdrage aan het kunstwerk leveren. Ook mensen die je normaal gesproken weinig tegenkomt droegen hun steentje bij, van jong tot oud. Dat varieerde van tegels in stukken slaan, lijmen, koffie zetten, hapjes aandragen en ook telkens weer de hal schoonmaken! Dit doet zoveel voor de saamhorigheid. Al met al een geslaagd project, met een prachtig resultaat.” Het kunstwerk is niet alleen fraai, het is meer dan dat. Je ziet de moedervos, die waakt over het jonge vosje als symbool van de bewoners en de kinderen, die inmiddels hier zijn geboren. De vlinder in de lucht symboliseert de mensen, die de afgelopen jaren zijn gestorven. Woongoed Zeist directeur Rob Wassenberg onthulde samen met een enthousiaste bewoonster het kunstwerk. “Een hele eer natuurlijk. Maar wat mij vooral blij stemt is dat de bewoners van Vossenburg elkaar gevonden hebben. Er worden regelmatig gezellige borrels georganiseerd en dit kunstwerk is natuurlijk ‘de kers op de taart’. Deze saamhorigheid is belangrijk, samen maak je immers de wijk!” Tot slot las Stadsdichter Henjo Hekman het gedicht voor dat hij speciaal voor de nieuwe wijk Kerckebosch schreef.

FOTO: Mel Boas

Meer berichten

Shopbox