Rients Abma (links) en Rafa Jansen zijn druk op zoek naar een lerend werkplek voor Rafa. Zij bellen en mailen beddrijven die werk in de logistiek hebben. Rafa begint in februari met een mbo-opleiding in Amersfoort. FOTO Asta Diepen Stöpler
Rients Abma (links) en Rafa Jansen zijn druk op zoek naar een lerend werkplek voor Rafa. Zij bellen en mailen beddrijven die werk in de logistiek hebben. Rafa begint in februari met een mbo-opleiding in Amersfoort. FOTO Asta Diepen Stöpler (Foto: Asta Diepen Stöpler)

Gemeente blijft project betalen

Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, De Bilt, het UWV en 11 andere gemeenten in Midden-Nederland verlengen hun steun voor bestrijding van jeugdwerkeloosheid. Deze instanties besloten onlangs om succesvolle projecten voorjongeren in een kwetsbare positie ook in 2018 te subsidiëren. Een van die goedlopende projecten is Young Ambition een Utrechtse organisatie die jongeren coacht naar studie of werk.

ZEIST – Rafa (19) zoekt werk in de logistiek bij een klein tot middelgroot bedrijf. Hij wordt geholpen door Rients Abma van Young Ambition. "In februari wil ik beginnen met een mbo-opleiding logistiek aan de ROC Amersfoort. Om toegelaten te worden moet ik eerst een baan hebben voor 4 dagen in de week. Rients en ik zoeken geschikte ondernemingen in de omgeving uit en die bellen of mailen we of ze passend werk voor me hebben. Vandaag hebben we 6 bedrijven gebeld en 5 gemaild", vertelt Rafa enthousiast.

Rients vult aan dat "we sinds september samen aan de slag zijn gegaan. De eerst stap was om te kijken wat Rafa echt wil en wat zijn talenten zijn. Dan pas kan je gericht gaan zoeken. Hij wil geordend werken, hij kan zelfstandig functioneren. Hij is slim en denkt goed logisch na. Het is nu hard zoeken, maar we verwachten dat Rafa een goede werkplek vindt gezien zijn goede inzet, motivatie en toekomstplannen. Hij kon al direct fulltime aan de slag bij een van de bedrijven die we vanochtend belden. Dat is niet wat we zoeken, maar het geeft ons wel moed. We gaan niet voor de eerste de beste mogelijkheid. Rafa verdient het om een goede baan te krijgen."
Rafa zegt: "We hebben nog 12 weken de tijd. We hebben elke 2 weken een afspraak, dus het gaat lukken. Ik ben blij met de 1-op-1 begeleiding van Young Ambition. Het helpt me goed. Als ik het alleen zou moeten doen zou het een stuk moeilijker zijn."

Rients begeleidt in totaal 12 jongeren. "Ik heb oprecht het idee dat de economie aantrekt, maar er zijn nog veel te weinig banen voor jongeren. Dat is jammer, want jonge werknemers hebben verfrissende ideeën en kennis. Ze zijn nog kneedbaar en kunnen waardevol zijn voor bedrijven. Het zou mooi zijn als veel meer ondernemingen zouden besluiten om een leerwerkbedrijf te zijn en jonge mensen – de talenten van de toekomst – op te leiden in het eigen bedrijf. Veel van deze jongeren blijven jarenlang bij hun leerwerkbedrijf werken. Het is dus een goede investering in de toekomst van de onderneming én van de jeugd."
Young Ambition werkt met jongeren die een - klein of groter - zetje nodig hebben bij het vinden van betaald werk of een passende opleiding.

www.youngambition.nl/.

Tekst & foto door Asta Diepen Stöpler

Meer berichten

Shopbox