Deelneemsters aan de conversatielessen van Ruud Delhaas van Taalhuis Zeist beantwoorden vragen over hun vaardigheden. Zo ontdekken ze in welke onderdelen ze goed zijn en welke facetten aandacht nodig hebben. FOTO: Ruud Delhaas
Deelneemsters aan de conversatielessen van Ruud Delhaas van Taalhuis Zeist beantwoorden vragen over hun vaardigheden. Zo ontdekken ze in welke onderdelen ze goed zijn en welke facetten aandacht nodig hebben. FOTO: Ruud Delhaas (Foto: Ruud Delhaas)

"We zijn nog lang niet uitgepraat"

"Voor ons is het de gewoonste zaak van de wereld: een gesprek beginnen met een vreemde terwijl je op de bus wacht, of koffiedrinken met de buren. Maar voor 'nieuwlanders' - mensen met een verblijfsvergunning - kan dit behoorlijk ingewikkeld zijn." Ruud Delhaas van Het Taalhuis Zeist geeft met een paar collega's conversatieles. Hiervoor is een lange wachtlijst. Het Taalhuis zoekt daarom nieuwe vrijwilligers die deze lessen of individuele begeleiding willen geven."

ZEIST - "Onze nieuwe medeburgers hebben tijdens elders gevolgde taallessen wel kennis van grammatica en woordenschat opgebouwd, maar ze beheersen nog niet goed hoe je een alledaags gesprek houdt. Daar voorziet de conversatiecursus van Het Taalhuis in", legt Delhaas uit.
Elke week een bijeenkomst van 2 uur in bibliotheek IDEA of een individuele ontmoeting van 1 à 2 uur. Er is een wachtlijst van 35 anderstaligen, maar er zijn momenteel te weinig trainers. "Daarom zoekt het Taalhuis nieuwe docenten, coaches, maar ook mensen met andere ervaringen en talenten. Zij krijgen eerst een introductiecursus van 3 dagdelen over de beschikbare lesmaterialen en werkvormen. Ook over de wijze waarop de Nederlandse taal in elkaar steekt en hoe je anderen kunt leren converseren."
Delhaas geeft in zijn eigen conversatiegroep graag praktische oefeningen. "Bijvoorbeeld over doen van boodschappen op de markt. Hoe spreek je een marktkoopman aan, wat antwoordt hij terug, wanneer ben je aan de beurt. Tussen de diverse culturen zijn er grote verschillen in conversatiegebruiken: mag je zomaar een gesprek beginnen? Daar praten we over en zo leren we van elkaar. De deelnemers worden steeds vrijer in het spreken. We zijn voorlopig nog niet uitgepraat", aldus Delhaas die hoopt binnenkort nieuwe collega-trainers te mogen verwelkomen.
Mensen die belangstelling hebben om coach te worden van zo'n groep kunnen zich aanmelden bij Taalhuis Zeist via aboudchichi@ideacultuur.nl.

door Asta Diepen Stöpler

Meer berichten

Shopbox