Wonen in Zeist

Politieke column door Ronald Camstra

Je kunt in Zeist fijn wonen. De wijken en dorpen in onze gemeente hebben mooie afwisselende woonwijken en je bent altijd snel in de omliggende natuur. Gelukkig maar. Prettig wonen is belangrijk: je huis is je thuis.

Veel mensen in Zeist willen verhuizen, naar een woning die beter past, of eindelijk eens het ouderlijk huis uit. Dat is alleen niet makkelijk: de wachttijden voor betaalbare huurwoningen zijn enorm lang geworden. Acht tot tien jaar wachten is geen uitzondering meer. Bizar! De wachttijden moeten oplaag. Zeist heeft veel te weinig betaalbare huurwoningen.De afgelopen jaren zijn er bijna geen betaalbare huurwoningen bijgebouwd, eigenlijk alleen in Kerckebosch. Als er ergens een plekje grond beschikbaar was, zoals bij de Warande, het Sanatoterrein, de Koppelweg, in Den Dolder, steeds werd er toch weer gekozen voor dure koopwoningen.

Want daar verdient de markt meer geld aan, en gek genoeg de gemeente ook. GroenLinks vindt dat dit moet veranderen. We moeten er als gemeente actiever voor gaan zorgen dat er in Zeist meer betaalbare nieuwbouw komt.

Een ander probleem zijn de woonlasten. Sommige mensen kunnen nauwelijks rondkomen, omdat ze een hele hoge huur hebben en een heel laag inkomen. De armsten onder ons geven 38% van hun inkomen aan wonen uit, tegen maar 22% bij de rijkere groepen.

GroenLinks wil in die extreme gevallen de huur verlagen tot een passend niveau. We moeten voorkomen dat mensen door te hoge woonlasten schulden krijgen of uit hun huis gezet worden.

Steden als Utrecht en Amsterdam passen deze huurverlaging al toe, laten we dit in Zeist ook oppakken!

Naast hoge woonlasten kunnen ook hoge stookkosten voor problemen zorgen. In een woning met een energielabel F of G betaal je zo het dubbele aan stookkosten, vergeleken met een woning met A-label.

GroenLinks wil daarom meer vaart gaan maken met het isoleren van Zeister woningen. Want isoleren is goed voor milieu én portemonnee.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden