Erik van Breukelen is de nieuwe wijkagent in Bunnik. Hij vindt het erg belangrijk om er te zijn voor de burgers, maar hij wil het ook samen met de burgers doen. FOTO: Agnes Laurens
Erik van Breukelen is de nieuwe wijkagent in Bunnik. Hij vindt het erg belangrijk om er te zijn voor de burgers, maar hij wil het ook samen met de burgers doen. FOTO: Agnes Laurens (Foto: Agnes Laurens)

Nieuw blauw op straten in Bunnik

Sinds kort is Bunnik een nieuwe wijkagent rijker: Erik van Breukelen. Tijd om kennis met hem te maken. Erik is 31 jaar, getrouwd en heeft een zoontje van drie. "Daar heb ik het erg mee naar mijn zin.", vertelt hij met een glimlach. Verder is hij druk met sporten. "Vooral een leven met kleine kinderen neemt tijd in beslag.", gaat hij verder.

Bunnik - "Toen ik van de HAVO afkwam wilde ik bij de politie." In eerste instantie is hij Integrale Veiligheid gaan studeren. "Dan ben je meer bezig met de beleidsvormende kant.", legt hij uit. "Toen ik daar klaar mee was, had ik nog geen zin om achter een bureau te belanden." Erik wilde graag een directe invloed kunnen uitoefenen op zijn omgeving; direct de mensen kunnen helpen.

Van Breukelen heeft al diverse functies vervuld als politieagent. In 2009 is hij zijn opleiding begonnen. "Vanaf 2011 ben ik werkzaam in Zeist en Bunnik als wijkteamlid.", vertelt Van Breukelen. In 2013 is Van Breukelen gestart als ondersteunend wijkagent in Zeist Noord. Daarna heeft hij zich gespecialiseerd in hennep en radicalisering. Nu start hij als wijkagent in Bunnik.

Voor en met de burgers

Hij vindt het erg belangrijk om er te zijn voor de burgers, maar hij wil het ook samen met de burgers doen. "Je bent als wijkagent eigenlijk de spil van de politieorganisatie, en daarbij een belangrijke schakel tussen de burger en de politie. Als wijkagent probeer ik een overzicht te houden van wat er in de wijk gebeurt. Burgers vinden het prettig om een aanspreekpunt te hebben voor hun problemen maar als wijkagent vind ik het ook prettig om met burgers samen te werken als we gezamenlijk een probleem hebben.", legt Van Breukelen uit. Ook legt hij uit dat je als wijkagent de taak hebt om in te springen daar waar politiebemoeienis nodig is of het misschien juist zo te organiseren dat er wel een andere bemoeienis plaatsvindt door een netwerkpartner van de politie.

Als wijkagent ben je als een spin in het web. Je zorgt ervoor dat je mensen met elkaar in contact brengt. Maar je moet ook als het nodig is daadkrachtig kunnen optreden. "Sommige problemen behoeven een eenvoudige aanpak, andere een meer preventieve en doordachte aanpak." Hij noemt een concreet voorbeeld: "Bij het voorkomen van diefstallen uit winkels door middel van geweld (ramkraken of overvallen) is het van groot belang om afstemming te zoeken met de winkeliers, maar ook met de gemeente. Je bespreekt met winkeliers om bijvoorbeeld Whatsapp-groepen te starten om elkaar te informeren wanneer verdachte personen in de winkel komen en met de gemeente kijkt hij naar de mogelijkheid tot het plaatsen van fysieke obstructies om ramkraken te voorkomen." Ook burenruzies behoren tot het takenpakket van de wijkagent. "Je kunt op bezoek gaan als wijkagent, maar een buurtbemiddelaar is hier veel beter in", aldus Van Breukelen. Volgens hem kun je dan beter de samenwerking zoeken met mensen die daarvoor zijn opgeleid. "Het maakt mij niet uit wie je bent of wat je doet; iemand met een goed idee, daar luister ik altijd naar".

door Agnes Laurens

Meer berichten

Shopbox