Vorstelijk gewinkeld bij … Zeister Melkinrichting

In deze serie blikken betrokkenen terug op winkels die hun stempel drukten op Zeist. Tineke van Amersfoort haalt herinneringen op aan de Zeister Melkinrichting van haar vader Gerrit en zijn broers Job en Cees.

ZEIST – "Tijdens het ontbijt en de lunch moesten wij als kinderen altijd heel stil zijn, omdat onze vader - Gerrit van Amersfoort - dan lag te slapen. Hij stond in de zomermaanden iedere werkdag om 4 uur op. Daarom haalde hij op andere momenten zijn slaap in. Ik kon het laden en lossen goed horen, want mijn slaapkamer lag aan de Lorentzlaan. Het was een vertrouwd geluid.
De Melkinrichting bestond uit een fabriek en een winkel. Nadat mijn vader en zijn broers de zaak overnamen in 1942, lieten ze de fabriek bouwen op de plaats waar mijn grootvader een 'melkschuur en koelinrichting' had. De hoofdingang van de fabriek was aan Krullelaan. Daar was een groot betonnen los- en laadplateau. Hierop kon ik heerlijk rolschaatsen. Tegenover de melkfabriek, de Prof. Lorentzlaan-zijde, stond op nummer 2c een garagestalling voor de vrachtwagens.

Aan de fabriek zat een winkeltje waar mensen uit de buurt melkproducten in fles en 'losse' melk kochten. Met een melkmaat van een hele of halve liter werden melk en karnemelk uit grote melkbussen in de pannetjes van de klanten geschept.
In het voorste deel van de fabriek kwamen de kratten met vuile glazen flessen binnen. Na reiniging werden ze afgevuld met (karne)melk, yoghurt, vanille- of chocoladevla. Regelmatig werkten jongens van internaat Eikenstein bij ons om flessen te spoelen en te vullen, kratten en melkbussen te laden en lossen.
Op maandag waste mijn moeder de werkoveralls van mijn vader. Die werden behoorlijk vies van de zuivel en stonken kennelijk erg, want ze vond het een smerig karweitje.
Vanaf ongeveer mijn 12e hielp jaar ik tijdens mijn schoolvakanties regelmatig mee in het winkeltje met de verkoop.
Op zondag kookte ik vaak. Voor het toetje haalde ik dan een halve liter slagroom uit de winkel. Ik snoepte de helft op en de rest bewaarde ik voor het nagerecht. In 1966 is de fabriek gefuseerd met de Melkcentrale. Begin 1967 werden de werkzaamheden door de Melkcentrale overgenomen.

door Asta Diepen Stöpler

Meer berichten

Shopbox