De aanwezigen luisterden eerst naar een zeer informatieve lezing over Sinterklaas van theologe Johanneke Bosman uit Utrecht. FOTO: Maarten Bos
De aanwezigen luisterden eerst naar een zeer informatieve lezing over Sinterklaas van theologe Johanneke Bosman uit Utrecht. FOTO: Maarten Bos (Foto: Maarten Bos)

Zonnebloem Zeist viert Sinterklaas in Mariaoord

Zonnebloem Zeist vierde op 22 november haar jaarlijkse Sinterklaasfeest. In het gebouw Mariaoord aan de Rozenstraat in Zeist waren zo'n 50 deelnemers bijeengekomen. Ze werden bijgestaan door een groep enthousiaste vrijwilligers. De Zonnebloem richt zich op mensen met een lichamelijke handicap, voornamelijk ouderen, en ondersteunt hen in de hoop een isolement te voorkomen. De Zeister afdeling bestaat sinds 1979 en heeft zo'n 30 vrijwilligers.

Zeist - De aanwezigen luisterden eerst naar een zeer informatieve lezing over Sinterklaas van theologe Johanneke Bosman uit Utrecht. Bosman sprak ook over de heikele kwestie van Sints Pieten en gaf aan dat zij en andere wetenschappers na grondige studie niets waren tegenkomen wat de zwarte helpers verbindt aan slavernij. Zij wees erop dat Sint overal in Europa zwarte knechten heeft van diverse pluimage en dat de Germaanse god Wodan al zwarte raven als hulpjes had.

De Sinterklaasviering zoals wij die nu kennen –inclusief Zwarte Piet- stamt overigens uit de 19e eeuw en is bedacht door de Amsterdamse schoolmeester Schenkman. Sint is de beschermheilige van onder meer kinderen, studenten, zeelieden en ongehuwde vrouwen en zijn graf bevindt zich tegenwoordig in het Italiaanse Bari, hoewel hij leefde en stierf in Klein-Azië. Na de lezing was het feest. Sint deed met Piet zijn intocht en verwelkomde de aanwezigen. Vervolgens zette hij zich achter de microfoon om de getallen op te noemen van de bingo die nu gespeeld werd. Het regende prijzen.

Fantastisch werk

En wat vonden vrijwilligers en aanwezigen van de middag? Mevrouw van Nieuwenhuizen uit Zeist is een trouw bezoekster van de (maandelijkse) Zonnebloem activiteiten. Zij vertelt: "Ik kijk altijd uit naar de evenementen. Vorige maand ging de bijeenkomst niet door en dat mis ik dan echt". Berna Aartsen is al 15 jaar vrijwilligster bij de Zonnebloem. Zij vindt het werk fantastisch. "Ik ben al 27 keer met de boot mee geweest. Ik ga ook mee op vakanties en ik doe graag het bezoekwerk, waarbij wij de mensen die steun nodig hebben opzoeken en bijvoorbeeld ook begeleiden bij activiteiten".

door Maarten Bos

Meer berichten

Shopbox