Jeannette (2e van links) met Heleen, Mea en Marjolein tijdens een van haar laatste werkdagen bij Verloskunde Praktijk Zeist. FOTO: Asta Diepen Stöpler
Jeannette (2e van links) met Heleen, Mea en Marjolein tijdens een van haar laatste werkdagen bij Verloskunde Praktijk Zeist. FOTO: Asta Diepen Stöpler (Foto: Asta Diepen Stöpler)

Jeannette gaat na 41 jaar met pensioen

"Wat ik ga doen na 1 december zie ik wel. Eerst een maand om alles rustig te verwerken en te overzien." Verloskundige Jeannette Boom van Verloskundige Praktijk Zeist gaat na 41 jaar met pensioen. Stilzitten is niets voor haar, dus na een beetje doorvragen komen er genoeg ideeën om haar aanstaande vrije tijd te vullen.

Zeist - Dinsdagochtend, een dag als anders. Nou ja, bijna dan, want alle medewerksters gaan koffie drinken met taart. In het geheim is de verslaggeefster van de Nieuwsbode uitgenodigd voor een verrassingsinterview van Jeannette. Zij ziet er de humor direct van in en geeft ontspannen antwoord op de onverwachte vragen.

Thuiskomen

"Ik ging in 1999 werken bij Verloskundige Praktijk Zeist. Hiervoor was ik verloskundige in Gouda en Gorkum. Het voelde in Zeist als thuiskomen", vertelt ze. "Ik dacht meteen: 'dit is het helemaal deze praktijk, met deze collega's.' De praktijk was toen nog gevestigd aan de Boulevard. Hier wil ik me helemaal voor inzetten." Ze ging zich specialiseren als lactatiekundige en preconceptiezorg, advisering van mensen met een kinderwens. Haar collega's Mea, Sanne en Heleen vullen aan dat "we veel van haar geleerd hebben. Dit is een belangrijk onderdeel van haar erfenis aan de praktijk. Wij zullen haar kennis verder uitdragen.

Plannen

De plannen die Jeannette heeft voor na haar pensioen zijn nog niet helemaal uitgekristalliseerd. "Vermoedelijk ga ik adviezen geven over borstvoeding in Centraal-Azië. Daar is het niveau van de gezondheidszorg en kraamzorg niet voldoende.

Er is bij de zwangeren veel onkunde en onbegrip over zwangerschap, bevalling en borstvoeding. Ook de kennis hierover van artsen en verloskundigen is minimaal. De babysterfte is dan ook hoog in Centraal-Azië. Met een arts uit de regio ga ik de komende tijd een opzet bedenken voor goede voorlichting ter plaatse."

De laatste dagen

Maar eerst komen voor Jeannette de laatste dagen van haar werkzame periode bij Verloskundige Praktijk Zeist. Deze gaan als altijd: zwangerschapscontrole, bevallingen en het geven van voorlichting over borstvoeding. Wat nieuw is, is het lezen van de vele hartelijke bedankkaartjes en brieven van de honderden ouders en kinderen die zij heeft - ter wereld - geholpen. "Ik wil een ieder bedanken voor het vertrouwen in de afgelopen jaren!", besluit Jeannette.

door Asta Diepen Stöpler

Meer berichten

Shopbox