Foto: Lydia van der Meer

Meer handen uit de mouwen nodig

Zeist - Ruim 65 vrijwilligers helpen wekelijks een aantal uren bij de Voedselbank in Zeist. De werkzaamheden variëren van het inpakken van voedselpakketten tot het uitdelen van de pakketten aan de klanten, het rijden van de bus naar de uitgiftepunten, maar ook het coördineren van de vrijwilligers. Omdat sommige vrijwilligers een baan hebben gevonden of omdat te belasting te zwaar wordt, heeft de Voedselbank nieuwe vrijwilligers nodig. Ieder uurtje structurele hulp is welkom.
Willem de Groot werkt al zes jaar bij de Voedselbank. "Vroeger zat ik in het bedrijfsleven. In het verleden gaf ik geld aan goede doelen. Na mijn pensioen wilde ik graag mijn handen uit de mouwen steken. Eerst was ik coördinator vrijwilligers. Nu help ik iedere vrijdag samen met andere vrijwilligers, om alle voedingsmiddelen die zijn binnengekomen, in kratten te verdelen."
lees verder pagina 3

"Het helpen van de medemens is de belangrijkste reden dat wij als vrijwilliger hier werken, vertelt Willem de Groot. "Een tweede doel is het voorkomen van de voedselverspilling. Wij ergeren ons enorm aan de berg voedsel die wordt weggegooid. De betrokkenheid van de vrijwilligers bij de Voedselbank is groot en het verloop is gering. Het is een gezellige club mensen. Dit werk heeft ook een sociaal component."

Voedselbank Zeist bestaat dit jaar 10 jaar. Ruim 120 voedselpakketten delen de vrijwilligers iedere vrijdag uit aan mensen die onder een bepaalde inkomensgrens zitten. "Eigenlijk kunnen we nog meer mensen voorzien van pakketten. Ik geloof er niets van dat er maar 120 huishoudens zijn in Zeist die een voedselpakket nodig hebben. We zien bijvoorbeeld geen 65-plussers bij onze afgiftepunten", zegt Willem verbaasd. "Maar sommige mensen hebben geen computer, of weten de weg hiernaar toe niet te vinden."

De voedselbank heeft momenteel nieuwe vrijwilligers nodig die de kratten met voedsel kunnen uitdelen op de afgiftepunten op vrijdagmiddag. Er zijn vijf van deze punten verspreid door Zeist. Het uitdelen kost een paar uurtjes per week. Ook zoeken ze mensen om de busjes te rijden, en voor leidinggevende functies; een coördinator voor voedselveiligheid (1 uur per week), een coördinator voor vrijwilligers en een algemene coördinator (in duobaan 6 uur per week).

De Voedselbank Zeist is een 100% vrijwillige organisatie. Zij leeft van donaties en steun van organisaties als de Gemeente Zeist, Rotary Club, Lions Club, het bedrijfsleven, scholen en van veel particulieren. Wilt u helpen bij de Voedselbank? Neem dan contact op met Roger Schmitz: 06 5370 4322 – cv@voedselbankzeist.nl Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een wekelijks voedselpakket, kijk dan op www.voedselbankzeist.nl of neem contact op met Vitras, Inloophuis Vollenhoven, Zuid-West, Lindenhuis, Kerckebosch, Bureau Sociaal Raadslieden of Stichting Hulpkas.

door Lydia van der Meer

Meer berichten

Shopbox