Leerlingen uit Havo 4, Koen Bruijnzeels en Keanna Williams, vinden het erg belangrijk dat ze met leeftijdsgenootjes over dit onderwerp kunnen praten. Mentor Havo 4 Ellis Hupkes initiërde de discussie. FOTO: Agnes Laurens
Leerlingen uit Havo 4, Koen Bruijnzeels en Keanna Williams, vinden het erg belangrijk dat ze met leeftijdsgenootjes over dit onderwerp kunnen praten. Mentor Havo 4 Ellis Hupkes initiërde de discussie. FOTO: Agnes Laurens (Foto: Agnes Laurens)

#MeToo-les erg waardevol

In de maand oktober laaide vanuit Amerika de discussie op over seksueel misbruik en seksuele intimidatie. De hashtag #MeToo werd miljoenen keren gebruikt op sociale media. Vanaf het moment dat Donald Trump in de Verenigde Staten de verkiezing won – wat gepaard ging met ophef over zijn omgang met vrouwen – zijn de rechten van vrouwen meer onder de aandacht gebracht.

door Agnes Laurens

Oorsprong #MeToo?

In oktober 2017 liet de Amerikaanse actrice Alyssa Milano op Twitter vrouwen hun ervaring delen met de hashtag #MeToo. De hashtag is afkomstig van activiste Tarana Burke uit New York, die deze zinsnede in 2006 gebruikte om empathie te kweken voor vrouwen die slachtoffer waren van seksueel misbruik. Milano wilde laten zien dat misogyn gedrag (van het Grieks misein (haten) en gyne (vrouw)) veelvuldig in de samenleving voorkomt en dat discussie hierover noodzakelijk is om te komen tot gepaste maatregelen.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt in verschillende mate en in alle culturen ter wereld voor. Er is verschillende keren, in de Westerse media, aandacht besteed waarin seksueel misbruik aan de kaak werd gesteld: in de jaren '90 van de 20ste eeuw waren er schandalen rondom incest. En in de jaren 10 van de 21ste eeuw was er het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. In het leger, onderwijs, gezondheidsinstellingen en in de sportwereld is ook sprake van misbruik. Onderzoek van de Rutgers Stichting uit 2012 wees uit dat 40% van de vrouwen in Nederland te maken heeft gehad met ongewenst fysiek contact met mannen. Van alle slachtoffers van seksueel geweld is ongeveer een derde van het mannelijk geslacht.

Incidenten

Een belangrijke aanleiding voor de discussie in sociale media omtrent #MeToo waren de beschuldigingen van verschillende vrouwen aan het adres van Harvey Weinstein. The New York Times bracht de beschuldigingen aan het licht en schreef dat Weinstein sinds het begin van de jaren 1990 ongeveer acht keer over de grens ging. Het bleef niet alleen bij Weinstein, ook werden onder anderen de acteurs Kevin Spacey en Charlie Sheen, de komiek Louis C.K., ex-president George H.W. Bush en de Britse politicus Michael Fallon beschuldigd van grensoverschrijdend en seksueel intimiderend gedrag richting vrouwen.

#MeToo discussie dichtbij

Ook in Nederland en onze regio is de #MeToo discussie hevig losgebarsten. Op initiatief van mentor Havo 4 Ellis Hupkes van het Openbaar Lyceum Zeist hebben alle Havo 4 klassen aan deze discussie meegedaan. Leerlingen uit Havo 4, Koen Bruijnzeels en Keanna Williams, vinden het erg belangrijk dat ze met leeftijdsgenootjes over dit onderwerp kunnen praten. "Met je ouders praat je er minder snel over", leggen ze allebei uit. Eén van de redenen om dit onderwerp in de mentorlessen aan te snijden is dat de school de missie heeft om van haar leerlingen mondige burgers te maken. "En niet alleen om het kunnen kenbaar maken van je grenzen, maar ook hen te leren om die grenzen bij anderen te herkennen.", legt Hupkes uit. Hupkes wil Seksueel grensoverschrijdend gedrag en de discussie omtrent #MeToo graag bespreekbaar maken in haar klas, omdat er vaak bij jongeren nog een groot machtsverschil bestaat.

Koen: "Het was een erg interessante les. Je kon zelf bepalen of je erover mee wilde praten." Keanna geeft aan dat sommige leerlingen zich hebben ingehouden om de discussie aan te gaan. "Je merkte heel duidelijk dat er zo nu en dan een heel afwijkende mening over dit onderwerp was. Dat is prima.", aldus Hupkes.

Meer berichten

Shopbox