Echt nep

Column door Carol Dohmen

Terwijl de striemende herfstregen het goudgele sprookjesbos in een stakig grijze modderpoel verandert, houden we de moed erin door het vieren van onze traditionele feestdagen. Sint Maarten heeft nog maar net zijn hielen gelicht of collega Sint Nicolaas staat alweer op de stoep. Althans, dat hoopten wij, want zoals gewoonlijk had de aankomst van de heilige man weer de nodige voeten in de doorweekte aarde.

Eerder deze maand sloeg een landelijke krant alarm: we worden bedreigd door een lawine aan nepnieuws. Ik vond dat enigszins vermakelijk, omdat de krant in kwestie zelf bestaat bij het verspreiden van feiten die geen feiten zijn. Alsof ze bij de ingang van de Efteling Roodkapje laten omroepen dat sprookjes niet bestaan! Maar afijn, we waren gewaarschuwd. En toen raakte de barones van Slot Zeist de sleutel kwijt. Slot Zeist is immers niet alleen de plek waar Rijdende Rechter Mr Reid zijn vonnis velt over levensechte ruzies over duistere kadastrale erfgrenzen en niet-voorstelbare burenhinder, het is ook de B&B voor onze Sint. Door deze adellijke sufheid zouden niet alleen Sint en zijn gevolg op straat belanden, deze magische sleutel geeft ook toegang tot huizen zonder schoorsteen. Opdat brandschone Pietjes pakjes kunnen afleveren bij kinderen die bij de vloerverwarming hebben gezongen. Alle reden tot heuse paniek.

Op mijn hoede voor potentieel nepnieuws vroeg ik me af hoe dit bericht te duiden. Paniek over het logeeradres van een man wiens bestaan op enig moment in ieders leven wordt ontkend. Nepnieuws? Tel daarbij op de verhitte discussies over het uiterlijk van Sints medewerkers en je hebt een situatie die zelfs Mr Reid boven de pet gaat. Hoe nu verder? Onze humoristische rechter gaat op zo'n moment te rade bij Deskundigen. Hij consulteert een bouwpatholoog (iemand die sectie verricht op dode muren) of de mannen van het kadaster, die vastberaden de grenzen van de plaats delict aanwijzen.

Bij het journaal (nee niet het Sinterklaasjournaal, daar raak ik zelf de weg kwijt qua verhaallijn) zag ik een Deskundige Desinformatie. Denk hier even rustig over na. Een Deskundige Desinformatie is iemand die alles weet over zaken die nep zijn. Dat kan toch niet waar zijn? Hoe word je dat? Wat vertelt zo'n man 's avonds als hij thuiskomt? Hard gewerkt schat? Ja, druk druk druk, ik heb vandaag zoveel onzin verzameld, dat wordt een vette kerstbonus. Die informatie haalt ie gewoon uit het tijdschriftenrek van zijn kapper! Een nep-deskundige, hoe verzin je het.

Afijn, terug naar de Sint. Ik besloot me af te sluiten voor het risico op nepnieuws. Over de sleutel hoorden we niks meer (dat betekent meestal dat het goed is gekomen) en in de harde werkelijkheid bleek het paard van Sinterklaas een heel gewoon paard. Zo gewoon dat het arme dier niet snapte waarom Krukjespiet het afstaptrapje voor Sint aan de verkeerde kant neerzette (wat gaat er wel in één keer goed bij zo'n intocht). Amerigo schrok van deze rechtse coupepoging en maakte een huppeltje waardoor de goede man zijn evenwicht verloor en nog maar net met de schrik vrijkwam op de kasseien van het Rond. Volgens het Pieten Persbureau (gespecialiseerd in zoethout-nieuws) komt de levering van pakjes hierdoor niet in gevaar. Zo nadert het sprookje een happy end en kunnen alle kindertjes zich verheugen op een pakje. Ik gun het ze echt.

Meer berichten

Shopbox