De cursus van redacteur Daniëla Postma begint dinsdagavond 16 januari 2018 in IDEA Bibliotheek. FOTO: Asta Diepen Stöpler
De cursus van redacteur Daniëla Postma begint dinsdagavond 16 januari 2018 in IDEA Bibliotheek. FOTO: Asta Diepen Stöpler (Foto: Asta Diepen Stöpler)

Maak een boek van je levensverhaal

Je levensverhaal opschrijven is een populaire bezigheid. Maar hoe maak je er daarna een mooi boek van? Redacteur Daniëla Postma geeft hierover vanaf 16 januari de basiscursus 'Maak van het verhaal van je familie een mooi boek' in de IDEA-bibliotheek.

ZEIST – "Veel mensen willen graag het verhaal van hun leven delen met familie en vrienden. Het vraagt om een goed plan van aanpak om daarvan een mooi boek te maken dat bij jou past," vertelt Daniëla. Zij is boekcoach, redacteur en vormgever en begeleidt mensen in groepsverband of individueel bij het maken van levensboeken. Daarbij kijkt ze naar de technische aspecten en naar allerlei emotionele dilemma's.

De basiscursus bestaat uit vijf bijeenkomsten waarin planning, interviewen, (her)schrijven, vormgeving en drukken worden behandeld. "Een goede opzet voor je boek helpt je om plezier in het proces te houden. In een soort ganzenspelbord maak ik op speelse wijze zichtbaar welke stappen je moet ondernemen. We rekenen vanaf het moment dat het boek klaar moet zijn, terug naar het begin. Het drukproces kost een bepaalde tijd, net als vormgeving, (her)schrijven, interviewen en/of het maken van een goede opzet. Als je weet hoeveel weken nodig zijn voor die laatste fasen, wordt duidelijk hoeveel tijd je overhoudt om te schrijven."

Voor de bijeenkomsten neemt Daniëla allerlei voorbeelden mee. "Levensboeken zijn er in allerlei soorten en maten: boeken over jezelf of je familie, zomaar of voor een bijzondere gelegenheid. Je kunt een boek maken om een jubileum te vieren, maar ook om anderen te helpen bij ziekte of rouw, of om iets uit te leggen over andere culturen. Als je voor jouw boek familieleden gaat interviewen, zul je ontdekken dat jouw beeld van bepaalde gebeurtenissen verandert. Dat is heel verrassend. En al hoeft het geen literatuur te worden, er zijn veel manieren om je verhaal net wat levendiger op te schrijven. Ook wat vormgeving betreft, is er veel mogelijk. Veel mensen beseffen niet dat ze ook fotocollages, kindertekeningen en recepten kunnen gebruiken of hoeveel verschil een lettertype kan maken voor de leesbaarheid van je tekst."

Daniëla benadrukt dat de cursus bedoeld is voor boeken die in kleine kring gedeeld worden, niet voor commerciële doeleinden. "Iedereen die het eigen verhaal of dat van de familie met anderen wil delen, is welkom. Schrijfervaring is niet nodig. Met een paar handige tips wordt ook jouw verhaal een prachtig boek."

bibliotheek.ideacultuur.nl. levenstekst.nl.

door Asta Diepen Stöpler

Meer berichten