Mees van der Kieft wisselt zijn brandweeruniform graag af met het alom bekende rode uniform in zijn rol als hulp-Kerstman.
Mees van der Kieft wisselt zijn brandweeruniform graag af met het alom bekende rode uniform in zijn rol als hulp-Kerstman. (Foto: Mees)

Brandweerman Mees als Sint en Santa

Zeistenaar Mees van der Kieft (55) is in het dagelijks leven brandweerman maar in de decembermaand verwisselt hij zijn brandweeruniform regelmatig voor dat van Sint of Santa om als hulp-Sinterklaas of hulp-Kerstman op pad te gaan.

Zeist - Mees: "Ik ben al ruim dertig jaar hulp-Sinterklaas en acht jaar hulp-Kerstman. Als Kerstman kom ik in december wel zo'n twintig keer in actie.

Ik kom bij bedrijven, winkelcentra en particulieren. De vergoeding die ik hiervoor ontvang gebruik ik om mijn Kerstoutfit op orde te houden. Het geld dat ik als Sinterklaas ontvang gebruik ik om cadeautjes te kopen, maar ook om mijn kostuums van te betalen."


Brandpreventie

De brandweerman werkt 36 uur in de week bij de brandweer in Zeist. Hij organiseert onder andere kinderrondleidingen op de kazerne en geeft voorlichting over brandpreventie op scholen.
De voorlichting op scholen die hij geeft wordt stimulerende preventie genoemd en is bedoeld om de jeugd op de hoogte te brengen van het belang van bijvoorbeeld rookmelders.

De Zeistenaar is ook actief bij de jeugdbrandweer, waar kinderen vanaf 12 jaar lid van kunnen worden.

"ik wil deze hulprollen nog een tijdje blijven doen"

Rode uniformen

Naast zijn werkzaamheden bij de brandweer pakt hij in november en december de Sinterklaas- en Kerstman-hulp rol op. "Het werk als Kerstman wordt vergelijkbaar met die als hulp-Sinterklaas. Mensen vragen nu ook een Kerstman thuis", aldus Mees. Dat geeft aan het einde van het jaar voor de brandweerman extra drukte.


"Maar Sinterklaas en Kerstman zijn is heel leuk onder andere door de positieve reacties die je krijgt. Daarom wil ik dit nog een tijd blijven doen", zo legt Mees uit. "Soms verras ik mensen die het niet zo breed hebben met cadeautjes en een deel van de opbrengst van mijn huilprollen gaat naar goede doelen als het Prinses Maxima-centrum waar kinderen met kanker worden behandeld".

Vrijheidsplein

Op zaterdag 23 december tussen 10 en 13 uur is Mees als Kerstman te bewonderen in het winkelcentrum Vrijheidsplein in de Verzetswijk. Hij deelt dan Glühwein en oliebollen uit. Deze winterse kerstverrassing wordt georganiseerd door de plaatselijke winkeliers.

door Maarten Bos

Meer berichten