De mannen begroeten elkaar als oude vrienden en dat past helemaal bij het verhaal dat Cor later in de sfeervol versierde schaapskooi gaat vertellen. FOTO: Carol Dohmen
De mannen begroeten elkaar als oude vrienden en dat past helemaal bij het verhaal dat Cor later in de sfeervol versierde schaapskooi gaat vertellen. FOTO: Carol Dohmen (Foto: Carol Dohmen)

Levende kerststal Heidestein

In de Schaapskooi op Heidestein vinden Jozef en Maria eerste en tweede kerstdag samen met hun kindeke Jezus onderdak. Een groepje vrijwilligers is al druk doende met de laatste hand leggen aan de kerststal. Cor van Eikeren, vrijwilliger en coördinator evenementen bij het Utrechts Landschap geeft een kijkje in de keuken over wat er allemaal komt kijken bij de voorbereidingen van dit inmiddels traditionele evenement.

Zeist - Cor: "Er zit een hoop werk in de voorbereiding van deze twee dagen. Het begint met het vastleggen van wie er allemaal zullen zijn, zoals De Reurlse Midwinterhoarn Blaozers. Deze groep komt dit jaar voor de 10de keer naar Heidestein en het is al bijna vanzelfsprekend dat ze erbij zijn.
Dan heb je natuurlijk Jozef en Maria –het kindeke is een pop- , waarbij zorg wordt besteed aan de juiste typecasting. De rol van Jozef wordt meestal ingevuld door vrijwilligers, Maria wordt vaker extern gezocht. Op de een of andere manier zijn er namelijk meer mannelijke dan vrouwelijke vrijwilligers."

Regionaal

De inkoop van snert, glühwein en andere verwarmers van de inwendige mens vraagt ook de nodige aandacht. Cor vindt het belangrijk dat dit zoveel mogelijk bij de regionale middenstand wordt gekocht, maar hij is alert op aanbiedingen. De opbrengst van de verkoop komt tenslotte ten goede van de natuur.

Opbouw

De kerststal wordt opgebouwd met dennentakken. Dit jaar heeft de natuur een handje geholpen. Door de hevige sneeuwval zijn er veel takken naar beneden gekomen en is er ruim voldoende materiaal om mee te werken. Behalve de kerststal is er ook een cateringhut van waaruit de verkoop van de genoemde inwendige- mens-verwarmers plaatsvindt. De hut is een prachtig houten gebouwtje, voor een zacht prijsje op de kop getikt en door de vrijwilligers netjes gerenoveerd en in elkaar gezet. Brandveilig en helemaal ingericht voor een optimale bediening van de bezoekers. De dieren voor de kerststal wonen grotendeels al op Heidestein, dat zijn immers de schapen. Verder zijn er nog ezels, waarvoor er een goede samenwerking met de Ezelsociëteit is.

Vrijwilligers

Dan moeten nog de nodige vrijwilligers worden ingeboekt: twintig per dagdeel. Volgens Cor nauwelijks een probleem. Iedereen, vrijwilligers en medewerkers van het Utrechts Landschap, spant zich tot het uiterste in om deze dagen tot een mooi feest te maken. Een warm, gemoedelijk treffen van mensen van jong tot oud, waarbij het kerstverhaal wordt verteld op een prachtige plek midden in de natuur.

Kerst op Heidestein

Op 25 en 26 december tussen 11.00 -16.00 uur kunt u terecht bij de Schaapskooi op landgoed Heidestein. Vrijwilligers staan klaar om u te verwelkomen.
Locatie: Landgoed Heidestein, volg vanaf de parkeerplaats aan de Prinses Margrietlaan in Zeist de bordjes 'Schaapskooi'. Het is vanaf de parkeerplaats ca. 5 minuten wandelen.

door Carol Dohmen

Meer berichten