Dennis Bos runt samen met zijn vader Tom en zus Linda het bedrijf. Ze staan aan de vooravond van de verhuizing van het complete bedrijf naar Amersfoort. Het terrein van Bos maakt plaats voor een woningbouwproject. Foto: Linda Bos
Dennis Bos runt samen met zijn vader Tom en zus Linda het bedrijf. Ze staan aan de vooravond van de verhuizing van het complete bedrijf naar Amersfoort. Het terrein van Bos maakt plaats voor een woningbouwproject. Foto: Linda Bos (Foto: Carol Dohmen)

Houthandel Bos vertrekt uit Austerlitz

De handel in hout zit de familie Bos in het bloed. In 1934 startte de eerste generatie het bedrijf in Zeist, een bescheiden onderneming in rondhouten palen. Een paar jaar later kocht opa Bos een stuk grond in Austerlitz. Op deze plek hebben inmiddels alweer drie opeenvolgende generaties een bloeiende zaak opgebouwd. De rondhouten palen zijn nog steeds verkrijgbaar, maar het assortiment is uitgebreid tot een compleet aanbod van tuinhout, schuttingen, haardhout en toebehoren.

Austerlitz - Achterkleinzoon Dennis Bos is de vierde generatie. Samen met zijn vader Tom runt hij het bedrijf waar ook zus Linda werkzaam is. Ze staan aan de vooravond van een immense operatie, namelijk de verhuizing van het complete bedrijf naar Amersfoort. Het terrein van Bos maakt plaats voor een woningbouwproject, onderdeel van de uitbreiding van Austerlitz.

Dennis: "We hebben twee maanden uitgetrokken voor deze verhuizing. Het is een hele klus, maar we willen in principe alles zelf doen. Dan hebben we zelf in de hand wat er wanneer gebeurt. Dat betekent in de praktijk dat er dagelijks gewerkt wordt aan de inrichting van het nieuwe bedrijf in Amersfoort, waarbij er vrachtwagens met spullen van Austerlitz naar Amersfoort rijden. Eerst het kantoor en de werkplaats, daarna de voorraad. Intussen blijft de winkel gewoon open, dus er worden ook nog door het hele land bestellingen afgeleverd."

Vertrouwd beeld

Natuurlijk doet het hem wel wat om de vertrouwde plek in Austerlitz achter te laten. Hier zat hij als achtjarig jochie op de shovel en kreeg zo spelenderwijs het vak met de paplepel ingegoten. Er zijn veel bijzondere verhalen verbonden met deze plek.

Zoals van de houtkunstenaar Gert Eussen. Gert kwam in de jaren negentig als achttienjarige aanwaaien op het bedrijf. Hij had net de kunstacademie afgerond en was op zoek naar een boomstam. Die boomstam kreeg hij, samen met een kettingzaag. Gert is nu een gevierd kunstenaar die de hele wereld rondreist. Dennis: "We voelen ons verbonden met hem. En hij brengt ons ook weer in contact met bijzondere projecten." Bos heeft de houten loopbrug gemaakt voor het Dolfinarium in Harderwijk en ook Kabouterland, Blijdorp en Avonturia behoren inmiddels tot hun klanten.

Toekomstbestendig

Dennis kijkt vooruit. "Het is nu wel druk. Maar in Amersfoort bouwen we aan een duurzaam, toekomstbestendig bedrijf. We investeren daar flink in. Met een houtgestookte CV, waar al het resthout wordt verbrand, en zonnepanelen zijn we compleet onafhankelijk van gas en elektriciteit. We zoeken naar manieren om milieuvriendelijk het hout te impregneren. Dat is ook wat onze klanten van ons verwachten." Niemand weet hoe de wereld er over twintig jaar uitziet. Maar als het aan Dennis ligt blijft de kern van het familiebedrijf overeind. "Een leuk bedrijf, met een mooi team van mensen die van hout houden."

door Carol Dohmen

Meer berichten