Daphne Ritzen met enkele deelnemers van de cursus Schilderen Plus, iedere woensdagmiddag in Het Kunstenhuis Zeist. FOTO: Asta Diepen Stöpler
Daphne Ritzen met enkele deelnemers van de cursus Schilderen Plus, iedere woensdagmiddag in Het Kunstenhuis Zeist. FOTO: Asta Diepen Stöpler (Foto: Asta Diepen Stöpler)

Schilderles licht-dementerenden

Met zichtbaar plezier zijn vijf mensen aan het werk. De een schetst de contouren van een bonte specht op papier. Een ander werkt aan de blauwe achtergrond. Weer een ander bekijkt of zijn schilderij klaar is. Woensdagmiddag is in Het Kunstenhuis de cursus Schilderen Plus voor lichtdementerenden.


door Asta Diepen Stöpler

ZEIST – Schilderen is een mooie activiteit voor mensen in de beginfase van dementie, aldus docente Daphne Ritzen. "Deze mensen sluiten zich vaak af van de samenleving. Het gevaar van vereenzaming is dan groot. Maar door passende activiteiten te ondernemen, worden ze weer actief en krijgen ze weer meer plezier in het leven. Ze kunnen veel, ik help ze hooguit een beetje op weg. We kijken naar wat mogelijk is."
Ritzen is beeldend therapeut en beeldend kunstenaar in Zeist, deels werkzaam bij het Kunstenhuis, deels actief in haar eigen praktijk. In groepen van maximaal 10 personen geeft ze iedere woensdagmiddag schilderles in Zeist. "De opzet is om de interesses te volgen en te kijken wat de beste mogelijkheden zijn. Niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk. De grootste voldoening voor hen is om net een stapje verder te gaan. Aanmeldingen gaan via casemanagers dementie en via mond-tot-mondreclame."

Dieren, landschappen, schilderijen, foto's, portretten, stillevens. Er zijn mappen vol voorbeelden waaruit de cursisten kunnen kiezen. "Zij zoeken zelf het onderwerp en kleuren uit waarmee ze willen schilderen. Het is mooi te zien dat ze, ondanks hun ziekte, goed weten wat ze willen. Ik help wanneer dit nodig is: soms met een schetsmatige opzet, soms met fijne details als mensen last hebben van bibberende handen. De lessen zijn een beetje anders dan gewone schilderlessen. Het tempo is lager en de groep is klein om de deelnemers een veilig gevoel te geven. Sommige cursisten willen ook wel eens boetseren of speksteen snijden, dit kan allemaal. Het uitgangspunt is dat ze meedoen en het leuk vinden om bezig te zijn. Ik laat ze in hun eigen waarde. Enkele deelnemers hebben vroeger ook geschilderd. Zij hebben de scherpe blik en het gevoel voor kleur en compositie nog."

Het contact met elkaar doet de deelnemers goed. "De sfeer is prima, er worden grapjes gemaakt, maar ook serieus gewerkt. Aan het einde van de les laten ze elkaar zien wat ze gemaakt hebben. Dit geeft vaak leuke reacties."
De cursus Schilderen Plus is iedere woensdag van 14.00 - 16.00 uur, 75 euro voor 6 lessen. Instroom in overleg. Belangstellenden kunnen zich bij het Kunstenhuis opgeven voor een gratis proefles. Informatie via info@kunstenhuis.nl, kunstenhuis.nl. Tel. 030-695 8393.

Meer berichten