De foto is van Goofert, de grote bonte ezel, hij is 20 jaar. De kleine ezel is Froukje, 7 jaar.
De foto is van Goofert, de grote bonte ezel, hij is 20 jaar. De kleine ezel is Froukje, 7 jaar. (Foto: Ezelsocieteit)

Ontluikende liefde

Ineens viel het de vrijwillige werkers op, de ontluikende liefde tussen Goofert (20) en Froukje van Xavier (7), terwijl het nog lang geen lente is!

Zeist - Goofert woont al 10 jaar in de ezelopvang. We erfden hem van een oude man, inclusief het opknapwerk zoals zijn immer slechte/moeilijke hoeven. De stevig gebouwde bonte ruin heeft een rustige en vriendelijke uitstraling. Soms gaat hij verstopt alleen staan, met zijn hoofd tegen een boom. Wij denken dan dat hij een gedicht maakt.

Per slot komt zijn ras uit Ierland, denk aan de bonte Tinker paarden, romantisch en muzikaal. Deze bonte ezels en paarden trokken en trekken nog altijd de woonwagens van de 'Travellers', de Ierse zigeuners.

Froukje heeft een heel andere geschiedenis. Deze kleine Mediterrane mini ezel heeft een indrukwekkende stamboom, zij is van Amerikaanse en Ierse adel. In Froukjes geval leverde dat fysieke problemen op en daarom is zij ondanks haar jeugd een vaste bewoonster in de ezelopvang. Froukje woont in de verpleegstal, bij de bejaarde ezels, daar voelt zij zich veilig. De oude ezels zijn altijd aardig tegen haar.

Goofert trok twee maanden geleden in de verpleegstal omdat zijn hoeven droog moesten blijven. Wij denken dat de liefde toen is ontstaan! Het leverde gelukkig geen jaloerse toestanden op, zoals vaak bij mensen.

Ezels zijn heel tolerante dieren, aandachtig, vriendelijk en zij nemen het leven zoals het is. Wij allemaal, ezels en vrijwilligers kijken met een glimlach naar deze twee, die er zo ongelijk uit zien.

Meer berichten