Het Geheugen van Zeist, verantwoordelijk voor de hele organisatie en invulling, heeft een jaar lang gewerkt aan de tentoonstelling. FOTO: Archief
Het Geheugen van Zeist, verantwoordelijk voor de hele organisatie en invulling, heeft een jaar lang gewerkt aan de tentoonstelling. FOTO: Archief (Foto: Mitch Huisman)

Tentoonstelling 'Uit de school geklapt'

In een oud schoolbankje een les volgen, schrijven met een griffel op een leitje of oude rapporten en foto's bekijken. Dit kun je allemaal doen en zien op de tentoonstelling 'Uit de school geklapt'. De tentoonstelling over het basisonderwijs van nu, vindt plaats in het Slot tot en met 11 februari. tot 150 jaar terug in Zeist, Den Dolder en Austerlitz.

door Lydia van der Meer

Zeist -Johan Varkevisser, wethouder Onderwijs van de Gemeente Zeist, opende de tentoonstelling, die 150 jaar teruggaat in Zeist, Den Dolder en Austerlitz, op vrijdag 12 januari jl. "Mensen die hier wonen of gewoond hebben herkennen hier veel terug uit hun jeugd. Schoolmelk, zomaar met de slee het bos in. De basisschool is een bijzondere tijd in ons leven. Iedereen kent nog wel een paar namen van klasgenoten of meesters en juffen. Het zou leuk zijn als veel mensen hier komen kijken."

Het Geheugen van Zeist, verantwoordelijk voor de hele organisatie en invulling, heeft een jaar lang gewerkt aan de tentoonstelling. "We hebben veel materiaal gekregen van oud-leerlingen na onze oproep een tijd geleden in de Nieuwsbode," vertelt medeorganisator Petra Koek. "Foto's, handwerkjes, kleding, vlaggen en nog veel meer. Dat is aangevuld met materialen van collecties van het Gemeentearchief Zeist, Het Hernhutter Huis, het Zeister Historisch Genootschap, de Historische Vereniging Den Dolder en de Werkgroep 'Lokaal Austerlitz'. Wij hadden meer materialen dan de scholen zelf. Tegenwoordig gooien ze bijna alles weg."De tentoonstelling is niet alleen geschikt voor volwassenen maar ook erg leuk en interessant voor de huidige basisschoolleerlingen. Hoe zag een klaslokaal er vroeger uit, een rapport, of hoe werd een klassenfoto gemaakt en ontwikkeld. In de Kersbergenzaal kun je een les volgen, of een ouderwetse foto van je laten maken in een oud schoolbankje. De eerste school begon met 200 leerlingen, nu heeft de gemeente Zeist 5400 basisschoolleerlingen. In totaal zijn er in de gemeente Zeist 80 scholen geweest in 150 jaar. De omstandigheden op school zijn veranderd ten opzichte van vroeger. Met name op het gebied van licht- en leefklimaat. In de touch table zijn digitale kaarten aanwezig. Daar kun je alle scholen vinden met foto's erbij. Programma: de woensdagen en zaterdagen (van 13 januari t/m 11 februari) tussen 14.00 en 16.00 uur. · Schrijven met een kroontjespen · Schrijven op een leitje met een griffel · Pennenlap maken. Zaterdag 20 januari en zondag 21 januari kon je een ouderwetse schoolfoto laten maken volgens de oude techniek. Op woensdag 31 januari tussen 14.00 en 15.30 uur kun je een geschiedenisles volgen van Hans Doortmont.

geheugenvanzeist.nl

FOTO: Archief

Meer berichten