Theo Geutjes jr in de Wijnhandel Geutjes. Na een studie oenologie (wijnbereiding) in Frankrijk, ging hij in de slijterij bij zijn vader werken. Hij zette de traditie van onafhankelijk wijnimporteur voort.
Theo Geutjes jr in de Wijnhandel Geutjes. Na een studie oenologie (wijnbereiding) in Frankrijk, ging hij in de slijterij bij zijn vader werken. Hij zette de traditie van onafhankelijk wijnimporteur voort. (Foto archief familie Geutjes)

Vorstelijk gewinkeld bij … Wijnhandel Geutjes

In deze serie blikken betrokkenen terug op winkels die hun stempel drukten op Zeist. Theo Geutjes praat over op de wijnhandel van zijn vader Theo Geutjes.

door Asta Diepen Stöpler

Zeist - "De eerste Zeister wijn stamt uit 1969. Mijn vader zette in oktober een druivenpers voor het gemeentehuis, met toestemming van burgemeester Stolk. Iedere Zeistenaar kon minstens 4 kilo druiven inleveren in ruil voor een tegoedbon voor een fles echte Zeister wijn. Het liep storm. Tientallen mensen kwamen met emmers druiven uit eigen tuin. Het was niet makkelijk om van het allegaartje iets van te maken, maar met toevoeging van suiker en gist kwam er toch zoete wijn met een roséachtige kleur uit. Vier maanden later kon het opgehaald worden, netjes gebotteld en voorzien van een etiket. Na een carrière bij wasserij Van Melsen, besloot mijn vader een wijnhandel te beginnen achter het sigarenmagazijn van mijn moeder. Eerst wijn, bier frisdranken, likeuren, gedistilleerd, later uitsluitend wijnen en gedistilleerd. De benodigde startvoorraad werd door Drankenhandel Strietman in consignatie geleverd, die een verkooppunt in nieuwbouwwijk Staatsliedenkwartier wel zag zitten. De zaken liepen vanaf het begin goed. Jenever werd toen los verkocht, aangeleverd in grote mandflessen. Met een koperen maatbeker vulde mijn vader flessen van klanten. Die maatbeker werd elk jaar geijkt. Hij bottelde zelf sherry vanuit polyester cubitainers in literflessen en 3-liter mandflessen. Regelmatig pauzeerde hij om niet beneveld te raken door de ingeademde alcoholdamp.
De sherrykuur van koningin Juliana werd een trend. De smaken veranderden behoorlijk. In de begintijd was zoete wijn geliefd: Graves Supérieur, Spaanse Malaga. De sherrykuur van koningin Juliana zette weer een andere trend in. Mijn vader is altijd zelfstandig geweest. Vanaf het begin verzorgde hij zelf de import van wijnen. Regelmatig reisde hij naar Frankrijk, Italië, Spanje en andere wijnlanden voor selectie en aankoop. Ook bezocht hij beurzen. De komst van Beaujolais Primeur was in de jaren '80 en '90 een ware happening. Op de dag voor het officiële begin van de verkoop opende hij de winkel om 23.00 uur. De Beaujolais, kaas en toastjes stonden klaar om precies om 0.00 uur geproefd te worden. Dit was een van de hoogtepunten van het jaar."

Meer berichten