Maarten van Deursen (51) is bestuurslid en vice-voorzitter van de Stichting Milieuzorg Zeist. FOTO: Maarten Bos
Maarten van Deursen (51) is bestuurslid en vice-voorzitter van de Stichting Milieuzorg Zeist. FOTO: Maarten Bos (Foto: Mitch Huisman)

Duurzame lijst naar partijen gestuurd

De Stichting Milieuzorg Zeist heeft een lijst met achttien punten met betrekking tot duurzaamheid verstuurd naar de politieke partijen in Zeist. Kiezers kunnen vanaf medio februari op de website en in de milieukrant van de SMZ zien hoe de politici daarop reageren. Vervolgens kunnen zij een natuur- en milieubewuste stem uitbrengen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Maarten van Deursen (51) is bestuurslid en vice-voorzitter van de SMZ. Hij vertelt dat tot nu toe slechts twee partijen geantwoord hebben op de lijst van de Stichting. "En het CDA heeft ons daarbij gezegd dat we het verkiezingsprogramma maar moeten afwachten. Wij willen weten hoe de partijen denken over bijvoorbeeld verdwijning van het groen bij bouwprojecten, afvoer van regenwater bij huizen of bomen in de straat", aldus van Deursen.

Speerpunt

De SMZ heeft vijf vrijwilligers en een groot aantal donateurs. De Stichting is dus klein en richt zich noodgedwongen vooral op ruimtelijke ordening. Een speerpunt van de organisatie is het behoud van de ecologische verbindingen in Zeist. De Zeister milieuorganisatie bestaat al sinds 1971 en was een pionier op het gebied van natuur en milieu in Nederland. Van Deursen: "Wij hebben aan de wieg gestaan van de glasbak in Nederland.

Ook waren wij in Zeist betrokken bij de start van 1 van de eerste kringloopwinkels in ons land. De oprichters van de SMZ werden sterk geïnspireerd door het rapport van de Club van Rome uit die tijd. Dat document gaf voor het eerst aan dat er grenzen waren aan de groei en dat het milieu bescherming nodig had. Sinds die jaren is er veel verbeterd, bijvoorbeeld waar het de lucht- en waterkwaliteit betreft. Maar de thema's van toen zijn nog steeds heel actueel".

Duurzaamheid

Van Deursen vertelt tenslotte nog: "Wij kunnen altijd vrijwilligers gebruiken want wij willen eigenlijk op meer terreinen actief zijn dan nu mogelijk is. Maar hoe klein we ook zijn, we willen onafhankelijk blijven. Het is wel interessant om te zien dat steeds meer inwoners van Zeist bewust met duurzaamheid bezig zijn, ook al komen ze niet allemaal bij ons terecht". Wanneer u in maart bij de verkiezingen een groenbewuste stem wilt uitbrengen, raadpleegt u dan vanaf half februari de website van de Stichting.

door Maarten Bos

Meer berichten