De hofhouding van Carnavalsstichting De Parketschuivers bestaat dit jaar uit Dirk Smits als Prins Terpsichoré de 26e (rechts), Adjudant Eduard Metz (links) en Hofdame Yvonne Smits (midden).
De hofhouding van Carnavalsstichting De Parketschuivers bestaat dit jaar uit Dirk Smits als Prins Terpsichoré de 26e (rechts), Adjudant Eduard Metz (links) en Hofdame Yvonne Smits (midden).

Lichtjesoptocht blaast nieuw leven in

Terug van weggeweest: de optocht in Zeist. Maar dan in een nieuw jasje. "Het is dertig jaar geleden dat er een carnavalsoptocht in Zeist was," vertelt Ed Soesbergen, voorzitter van Carnavalsstichting De Parketschuivers. "Nu wordt het een Lichtjesoptocht op vrijdag 2 februari."

Ed Soesbergen: "We hebben versierde wagens én er lopen groepjes mee van scholen en verenigingen. Het is een verlichte optocht geworden, zodat het voor iedereen is. Je kan ook de wagens komen bewonderen als je geen carnavalliefhebber bent."
De Parketschuivers werden benaderd door Hans van Aalst namens de ondernemers en gemeente Zeist om meer te organiseren rond carnaval. "Ik was daar ontzettend blij mee. En we hebben gelijk bevriende carnavalsverenigingen uitgenodigd, zoals De Vaalttrappers uit Zeist en De Lappiedollers uit Utrecht. Ook komt de Stadsprins van Utrecht langs met zijn wagen."


Lampionnen

De stoet bestaat uit zestien wagens en groepen. "Alle wagens zijn prachtig versierd met lampjes," vertelt Ed, "en de loopgroepen kunnen zelfgemaakte lampionnen meenemen. Verkleed komen mag, maar hoeft niet." Ook de jongeren van De Parketschuivers doen mee met een duwkar. "Die lijkt op een locomotief en hun slogan is dan ook 'Met Carnaval zijn wij op stoom'. Er zit altijd een leuke knipoog in de naam verwerkt."


Muziekkrakers

Aan de optocht doen blaaskappellen mee en ook Drumfanfare Jonathan laat van zich horen. "Bij sommige wagens kan je de echte carnavalskrakers horen, maar ook andere muziek. Zo treedt in het begin en einde van de route ook een Braziliaanse Slagwerkgroep op."
"Op zaterdag 3 februari houden we een festival waar diverse blaaskapellen optreden op meerdere plekken in Zeist. En op maandag 5 februari is er een feestavond voor mensen met een beperking."

De Parketschuivers heeft nog plek voor nieuwe wagens en loopgroepen. "Wil je meedoen met jouw school of vereniging? Meld je dan aan via: voorzitter@parketschuivers.nl

Route
Om 19.00 uur begint de Lichtjesoptocht op de Slotlaan in Zeist. Via de Steynlaan, Bergweg en Voorheuvel gaat de stoet naar de Eerste Hogeweg. "Daar is het grote feest! Ook deelt de jury prijzen uit voor de mooiste wagen en leukste loopgroep," vertelt Ed. Vervolgens gaat de carnavalsoptocht terug naar het busstation op de Slotlaan.

Meer berichten