Renier Meijers (links staand) geeft een korte uitleg van de indeling van de expositie 'De ontwerpers van Gero', tijdens de opening van woensdag 24 januari. FOTO: Asta Diepen Stöpler.
Renier Meijers (links staand) geeft een korte uitleg van de indeling van de expositie 'De ontwerpers van Gero', tijdens de opening van woensdag 24 januari. FOTO: Asta Diepen Stöpler. (Foto: Asta Diepen Stöpler)

Gero-ontwerpers in gemeentehuis

Honderden Gero-voorwerpen: AVRO-lepels, melkkannetjes, servetringen, broodschalen, theezeefjes. Zilmeta, tin, koper. Vijf vitrines vol met prachtig Zeister cultuur-historisch erfgoed. Tot 8 maart te zien in de tentoonstelling 'De ontwerpers van Gero' in het gemeentehuis.

door Asta Diepen Stöpler

ZEIST – Renier Meijers, Zeistenaar in hart en nieren, spaart ruim 20 jaar alles wat te maken heeft met Gero, een van de belangrijke zilverfabrieken van Zeist. Zijn collectie is te bewonderen in de publiekshal van de gemeente in vitrines van het Zeister Historisch Genootschap. Meijers heeft geen idee hoeveel voorwerpen hij heeft. "Ze staan overal in huis, in dozen in de logeerkamer, onder de televisie, op de kast. Enkele voorwerpen gebruik ik ook." Een deel van zijn collectie staat nu opgesteld in het gemeentehuis, ingedeeld naar de belangrijkste ontwerpers van Gero. "Het is wat leeg thuis, maar nu kan wel heel Zeist er naar kijken."

Samenwerking

De tentoonstelling is een samenwerking met het Zeister Historisch Genootschap ZHG. Het genootschap stelt de ruimte ter beschikking en hielp mee met de inrichting en aankleding van de eerste expositie van een particuliere collectie.

"Precies een jaar geleden is het eerste contact gelegd met het ZHG. Na uren zilver- en koperpoetsen zijn prachtige voorwerpen te zien: kandelaars, pannen, taartscheppen, bekertjes.

Gero-ontwerpers

De tentoonstelling is ingedeeld naar de belangrijke Gero-ontwerpers George Nilssen, Johannes Wigboldus Eisseloeffel, Chris van der Hoef, Theo Hooft, Dick Simonis, Rinze Hamstra en Andries Copier. Zij hadden ieder hun eigen meesterteken. Het begin van mijn verzameling was de aankoop van 2 taartschepjes in de originele verpakking.

Mijn vader - Fons Meijers - was etaleur bij Gero, dus van jongs af aan had ik er mee te maken. In de vitrinekasten liggen dan ook diverse voorwerpen die we thuis gebruikten. Onder meer de haarborstel en het nagelsetje van mijn moeder, in bruikleen gegeven door mijn zuster Yvonne."

Meijers zoekt regelmatig bij kringloopwinkels en soms bij een antiekwinkel naar ontbrekende voorwerpen. Regelmatig komt hij interessante items tegen. "Ik koop alleen als de bedragen niet te hoog zijn, onder het motto 'het moet wél leuk blijven'".

Ontbreken van de naam

Bij een vitrinekast in de tentoonstelling ontbreekt de naam van de ontwerper. "Hier liggen voorwerpen waarvan we niet weten wie deze ontworpen heeft. Gero leeft nog steeds erg in Zeist en we hopen dan ook dat er mensen zijn die ons kunnen helpen aan namen."

Zeister Historisch genootschap www.zhg.nl, bezoekuren in het gemeentehuis Zeist dinsdag van 10.00 - 12.00 uur (niet op feestdagen), 1ste zaterdag v/d maand 12.00 - 14.00 uur.

Informatie www.zhg.nl

Meer berichten